Demonstrerar för allmännyttigt hyresstopp

Hyresgästföreningar från tio av Stockholms stadsdelar ska demonstrera mot hyreshöjningar utanför stadens budgetfullmäktige på onsdag, skriver Arne Johansson, Norra Järva stadsdelsråd, på Nyhetsbyrån Järva.

Demonstrationen ska kräva att den styrande majoriteten i S, V och MP ”tar sitt politiska ansvar och till att börja med sätter stopp för i hyreschocken i stadens allmännytta”.

Stockholms allmännyttiga bolag Svenska Bostäder, Stockholmshem och Familjebostäder lämnade i förra veckan in sina yrkanden:  De vill höja hyrorna med 7,8 procent år 2024.

Arne Johansson skriver att Hyresgästföreningen i Sverige inte borde ha gått med på Trepartsöverenskommelsen. Han skriver:

”Illa är att Hyresgästföreningen i Sverige har bundit sig till en trepartsöverenskommelse med Fastighetsägarna och Sveriges allmännytta som i hög grad gör hyresförhandlingarna till en räkneövning där den största vikten läggs vid fastighetsägarnas kostnadsökningarna under de tre senaste åren för räntor, inflation, avgifter, BNP och kostnader för förvaltning och underhåll.

Då kan det främförallt bli de tre senaste årens rekordhöga inflation som slår igenom på hyrorna nästa år.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.