Gotlandshem går till Hyresmarknadskommittén

Hyresförhandlingarna för Gotlandshem strandar. Enligt Gotlandshem har Hyresgästföreningen räknat fram en höjning på 10,71 procent enligt trepartsmodellen – men de yrkar på 2,93 procent med motiveringen att ”det inte är rimligt” med högre justering.

– I år såg vi fram emot en förhandling som utgick från den förtydligade trepartsmodellen. Det vill säga att vi med utgångspunkt från den gemensamma modellen skulle komma fram till hur de lokala förutsättningarna ska påverka årets hyresjustering, säger Joakim Martell, vd GotlandsHem. Tyvärr uppfattar vi att Hyresgästföreningen frångår förhandlingsmodellen vilket leder till att vi står allt för långt ifrån varandra för att på egen hand komma till en lösning.

Trepartsöverenskommelsen är förhandlingsmodellen som har tagits fram av Sveriges allmännytta, Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna. Den innefattar rekommendationer till parterna och tydliggör vilka faktorer som bör ligga till grund för förhandlingarna om den årliga hyresutvecklingen. Det är utifrån dessa faktorer som GotlandsHems yrkande på 17,53 procent har räknats fram.

Sedan Gotlandshem lämnade sitt yrkande till Hyresgästföreningen har värdet för fastighetsförvaltningsindex (FFI) inkommit, och det har inneburit att Gotlandshem har sänkt sitt yrkande från 17,53 till 16,99 procent, vilket är det Gotlandshem kommer överlämna till hyresmarknadskommittén.

I modellen uppmanas parterna att utgå från sammanvägning i tre steg som innefattar den allmänna kostnadsutvecklingen, lokala förutsättningar för fastighetsägarna och hyresgästernas intressen.

Enligt Gotlandshem har Hyresgästföreningen presenterat en viktning av förutsättningarna enligt trepartsmodellen som resulterat i 10,71 procent, men sedan har de yrkat på 2,93 procent med motiveringen att ”det inte är rimligt med högre justering”.

– Förhandlingen borde rimligen kretsat någonstans mellan 10,71 och 16,99 om även Hyresgästföreningen följt modellen för förhandling, säger Joakim Martell.

Stefan Uddebrant, ordförande i Hyresgästföreningen Gotland säger till Hem & Hyra:

– Det är ofattbart att de vill driva upp hyrorna långt mer än de behöver. Ett allmännyttigt bolag som inte vill förhandla, som blåser upp sina kostnadssiffror bortom all verklighetsförankring och som driver krav som skulle leda till en social katastrof. Är det verkligen så gotlänningarnas egna bolag ska agera?

I Hem & Hyras artikel står inget om de här 10,71 procenten som Gotlandshem uppger att Hyresgästföreningen ska ha räknat fram.

Det är för övrigt femte året i rad som hyresförhandlingarna på Gotland tas vidare till Hyresmarknadskommittén.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.