”Kan inte vara barnens uppgift att ta ansvar för politikernas misslyckade bostadsintegration”

I Sandviken planerar kommunen att bussa barn från en högpresterande till en lågpresterande skola i ett integrationsprojekt.

Tidningen Näringslivet skriver nu om planerna, som bland andra Sveriges Radio tidigare har rapporterat om och Hanif Bali har beskrivit i Expressen. Västanbys skola ligger i ett villaområde i ett lugnt område. 90 procent av eleverna har svensk bakgrund och nästan alla har godkända betyg i sexan.

Murgårdsskolan ligger i ett så kallat utsatt område, där väldigt få har svensk bakgrund. Endast 25 procent av sexorna har godkända betyg.

Att ösa pengar över Murgårdsskolan fungerar inte längre, har politikerna konstaterat. Enligt Tidnigen Näringslivet ligger strukturbidraget på Murgårdsskolan på 30 919 kronor per elev medan Västanbyns skola får 6 210 kronor per elev.

Problemet är helt enkelt att eleverna på Murgårdsskolan inte kan tillräckligt bra svenska.

Så nu vill den styrande koalitionen S, C och L med stöd av Vänsterpartiet lägga ner mellanstadiet i Västanbys skola. Eleverna ska istället bussas till Murgårdsskolan, som görs om till en mellan- och högstadieskola.

– Det är barnen som kan förändra och vara vår framtid och bryta den segregation och det polariserade samhället vi lever i dag. Det är win-win för båda, man lär av varandra, säger Kunskapsnämndens ordförande Jenny Karlsson (C), till Tidningen Näringslivet.

Föräldrarna till barnen i Västanbys skola rasar, liksom Moderaternas kommunalråd i opposition, Jonny Bratberg:

– Det här är någon form av Socialdemokratisk våt dröm, att man blandar upp eleverna i ännu ett integrationsprojekt. Man tar en A-skola och byter hälften av eleverna med en D-skola och så får man två C-skolor i stället så blir alla nöjda och glada. Det är naturligtvis helt galet, säger han till Tidningen Näringslivet.

– Man vill att de svenska barnen ska lära de andra barnen att bli bättre på svenska, men det kan naturligtvis inte vara barnens uppgift att ta ansvar för politikernas misslyckade bostadsintegration.

– Man har under lång tid klumpat ihop människor i stället för att se till att hyresrätter och bostadsrätter blandas. När problemen sedan uppstår så tar man en skola som fungerar jättebra och gör mellanmjölk av allt i stället för att ta tag i grundproblemet. Ambitionen ska vara att alla skolor formas till skolor i världsklass.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.