Lägre inflationssiffror än väntat – experterna oense om kommande räntebesked

Robert Bergqvist på SEB tror att Riksbanken låter räntan ligga stilla i nästa vecka – Mattias Persson på Swedbank och Nordeas Susanne Spector tror att de höjer.

KPIF uppgick till 4,2 procent i oktober, jämfört med Infronts prognos på 4,4. Riksbankens prognos låg dock på 4,1. Månad för månad mellan september och oktober var KPIF-inflationen låga 0,1 procent.

Vad kommer detta då att landa i när Riksbanken tar beslut om styrräntan i nästa vecka? Experterna har delade uppfattningar.

– Pusselbit för pusselbit läggs nu för att Riksbanken inte ska höja räntan nästa vecka. Vi ser att arbetslösheten börjar röra sig uppåt och konjunkturen bromsar in. Då måste Riksbanken vara försiktig. Om de höjer räntan så här sent i cykeln kan du få mycket större effekt än du egentligen vill ha, säger SEB:s Robert Bergqvist till Dagens Industri.

Swedbank och Nordea tror på en höjning.

”Kombinationen av att marknaden räknar med att Riksbanken ska gå vidare med räntehöjningar och att kronan är skör talar för att Riksbanken höjer nästa vecka”, säger Nordeas chefsanalytiker Susanne Spector till DI.

SBAB:s Robert Boije skriver på Linkedin:

”Viktigaste slutsatsen från dagens inflationsutfall från SCB: Den underliggande inflationen mätt med KPIF-XE fortsätter att falla. Som jag redogjort för i en debattartikel i DN nyligen överskattas troligen dessutom KPIF-XE. Ska man dessutom tro på det som framkom i media i går att många säljare passat på att höja priserna under september-oktober för att kompensera för rabatter under novembers Black Friday bör inflationen falla tillbaka av samma skäl i november.”

Hemad Razavi, vd på Ordna Bolån menar att det nu är självklart att Riksbanken låter räntan ligga stilla.

– Om det före inflationsbeskedet var 50/50 mellan höjning och oförändrad styrränta är det nu 10/90. Riksbanken kommer vara lättade av dessa siffror och inte behöva höja räntan, säger Hemad Razavi, vd på Ordna Bolån.

– Den underliggande inflationen utan energi visar tecken på att tjänsteinflationen är på väg ner vilket var det stora orosmolnet. En räntehöjning skulle helt enkelt vara kontraproduktiv vilket Riksbanken lär inse. Det är först nu vi ser den fulla effekten av räntehöjningarna. Och vi går tydligt mot att nå Riksbankens inflationsmål på 2 procent. Detta skulle innebära att Riksbanken på allvar behöver fundera på en räntesänkning redan i april, säger Hemad Razavi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.