Skellefteå – en utmaning för hela Sverige

Staten griper in när enskilda kommuner drabbas av stora industrinedläggningar. På samma sätt behöver staten gripa in när det motsatta händer – för att kommunen ska klara de investeringar som krävs, menar Skellefteås kommundirektör Kristina Sundin Jonsson.

Dagens Samhälle har följt Sundin Jonsson under en arbetsdag och gör ett mycket läsvärt porträtt av en hårt arbetande och målmedveten kommundirektör.

Bland de stora utmaningarna Northvoltkommunen står inför är bostadsfrågan bland de viktigare. Northvolt anställer 150 personer i månaden – men det saknas bostäder.

För tillfället byggs det fortfarande – 800 bostäder står klara i år och nästa år, men sedan är det tomt och Northvoltchefen Fredrik Hedlund slog nyligen larm i Dagens Industri om att expansionen i Skellefteå är hotad på grund av bostadsbristen.

Kristina Sundin Jonsson berättar att plan A är att Skellefteås egen allmännytta, Skebo, ska fortsätta bygga.

Men det behövs också åtgärder från nationellt håll för att främja ett bostadsbyggande. Om vi inte accelererar bostadsbyggandet riskerar det att bli en hämsko för utvecklingen av både Skellefteå, norra Sverige och den gröna industrin här uppe, säger hon till Dagens Samhälle och nämner etableringsstöd, borttagande av byggmomsen och statliga garantier för lån som exempel på åtgärder.
– På samma sätt som staten går in när stora industrier läggs ned behöver det nationella ha en stor påverkan även när det motsatta händer. Den situation vi står inför nu kräver ett nytänkande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.