Janson: Egensatta hyror 30 procent högre än jag trodde för 1,5 år sedan

Titanias vd Einar Janson skrev ett uppmärksammat vd-ord om presumtionshyror i bolagets Q2-rapport. Nu säger han till Fastighetstidningen att de egensatta hyrorna har ökat ännu mer.

Lyssna gärna på Bopolpodden med Einar Janson från i september här.

Nu har Fastighetstidningen gjort ett stort reportage om Janson, där de tar upp hans vd-ord.

– Jag analyserade presumtionshyrorna i Stockholm och kom fram till att de höjts med 20 till 25 procent, jämfört med hur det såg ut i början av 2022. Bevisligen finns det en acceptans för att nyproduktionen får kompensation för inflationen, säger han till Fastighetstidningen.

Och tillägger:

– Det jag inte sade då är hur det ser ut för egensatta hyror som vi har i vårt bestånd. Jag kan idag konstatera att våra hyror är 30 procent högre än det jag hade förväntat mig för ett och ett halvt år sen.

Baksidan av myntet är att hyresgästerna inte bor lika länge i Titanias fastigheter, omsättningen är 20 till 30 procent beroende på lägenhetens storlek. Men Einar Janson ser inte det som ett problem.

– Folk i det här området säger att vi har hög hyra och flyttar när de får tag på ett billigare boende i det befintliga beståndet eller köper en bostadsrätt. Så ska det vara för nyproduktion, och hyresboende i mindre lägenheter i nyproduktion kanske inte behöver våra ett långsiktigt boende. Den här inställningen att det är något fel om folk flyttar tror jag mest handlar om att förvaltningsavdelningarna tycker det är jobbigt när folk flyttar, säger Einar Janson.

På frågan om vad politikerna bör göra för att få fart på nyproduktionen är svaret givet:

– Fri hyressättning vid nyproduktion.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.