Veckans Aktuellt v45: Hyllar det fossilfria stålhuset i Lund – sågar den kritiska stålrapporten

VECKANS AKTUELLT | Det nya lönegolvet för arbetskraftsinvandring är inte negativt för branschen. Hyresgästföreningen borde ta ett steg tillbaka i förhandlingarna för att undvika Vilda västern och på sikt riskera marknadshyror. Huset med fossilfritt stål i Lund har stort symbolvärde, menar vår expertkommentator Lennart Weiss, som samtidigt sågar den kritiska rapporten mot stålsatsningarna i norr.

Nicklas Tollesson programleder Veckans Aktuellt.

Märklig självmotsägelse från Byggföretagen
Den 1 november ändrades reglerna för arbetskraftsinvandring – för att få arbetstillstånd nu så krävs nu en månadslön på minst 27 360 kronor.
Byggföretagen är kritiska till detta och menar att det kan bli lönedrivande och dessutom leda till ännu större problem med kompetensförsörjningen.
Lennart Weiss:
– Jag tycker att Byggföretagens argumentation är en märklig självmotsägelse. Skulle det vara lättare med kompetensförsörjningen om man erbjuder lägre löner? Det verkar som att Byggföretagens resonemang mest handlar om att de inte vill betala för folks arbete.
– Ett verkligt problem just nu är den svaga valutan, det är ett problem i både Sverige och Norge och gör att det inte är lika attraktivt för östeuropéer att arbeta här. Det där är ett riktigt kompetensförsörjningsproblem.
– Jag tycker att regeringen gör rätt som vill stimulera människor som står utanför arbetsmarknaden att komma in på den. Så för ovanlighetens skull, i den här typen av frågor, stöttar jag regeringen.

Styrräntan: Tjänsteprisutvecklingen blir avgörande
Om knappt två veckor kommer Riksbanken med årets sista räntebesked. Höjer de eller låter de styrräntan ligga stilla på 4,00 procent, efter åtta raka höjningar?
– Jag är lika osäker som de flesta andra, men jag tror att SCB:s statistik om tjänsteprisutvecklingen i nästa vecka blir avgörande för om det blir en höjning. Sedan kan en variant vara att höja med bara tio punkter, för att liksom markera att vi nu når en topp.
– Sedan tycker jag att det intressanta är vad som händer på lite längre sikt, med utvecklingen i USA – där Fed kan komma att sänka i vår – och vad som händer med kriget i Mellanöstern. Om det utvecklas till en mer storskalig konflikt kan det leda till varaktigt högre inflation och därmed högre räntor.

Det gröna stålhuset i Lund har stor symbolverkan
Häromdagen invigdes världens första byggnad med fossilfritt stål – det är en industrilokal i Lund och 40 procent av fasaden består av grönt stål. Jesper Göransson, Peabs vd, säger: ”Vi är oerhört stolta över att vara en del av en historisk förflyttning för vår bransch”.
– Han har helt rätt. Den här typen av projekt har stor symbolverkan, säger Lennart Weiss.
– Bygg- och fastighetssektorn står för 21 procent av de totala utsläppen i Sverige. Samtidigt står bara SSAB för tio procent av de totala utsläppen i Sverige. Om vi i byggsektorn ska klara våra klimatmål så krävs det att närliggande branscher också gör det.

Sågar rapporten som sågar
Nästan exakt samtidigt som miljöminister Romina Pourmokhtari (L) invigde den här byggnaden i onsdags så släpptes en rapport, som är väldigt kritisk till båda de stora satsningarna på fossilfritt stål, både SSAB:s och H2 Green Steel.
– Här ska jag be att få leverera en riktig sågning. Det här är ett oerhört illa underbyggt inlägg i debatten.
– Rapporten har fel i att det här är en omogen teknik. Dessutom är det så att all ny teknik har krävt ny energi. Det var därför vi byggde vattenkraftverken i norr, det var därför vi byggde kärnkraftverk.
– Globalt finns det här problemet överallt, men vi har möjlighet att ta fram energi billigare än i till exempel Tyskland – ska vi då sluta med det här och producera stål på kolkraft? Då kan vi vara säkra på att vi kommer att koka jordklotet.
– Jag tror att det finns gott om kunskap inom H2 Green Steel, LKAB och SSAB så att de kommer att lösa det här och att vi kan göra det här nödvändiga tekniksprånget.
– Däremot har rapporten rätt i att Boden och de andra orterna riskerar att drabbas av en fly in fly out-problematik som är besvärlig och måste hanteras genom att bostadsfråga kopplas in.

Kan leda till vilda västern och marknadshyror
Fastighetsägarna Stockholm inledde årets hyresförhandlingar med ett yrkande på tolv procent, HGF svarade med 3,3 procent. Nu har Fastighetsägarna sänkt sitt yrkande till tio procent. HGF står fast vid sina 3,3 procent.
– Jag säger som jag har sagt förut: Om trepartsmodellen ska överleva behöver den bli mer som modellen på arbetsmarknaden med mer jämbördiga parter och man behöver ta fram ett centralt märke som man sedan kan förhandla utefter lokalt. Att lokala förhandlare ska diskutera vilka effekter räntehöjningarna har på driftnetton – det funkar inte, de har inte den kompetensen.
– Om trepartsmodellen faller samman blir det vilda västern på hyresmarknaden, då blir det återigen en diskussion om marknadshyror – det vill verkligen inte Hyresgästföreningen. Därför ligger det i deras intresse att ta några steg tillbaka och få modellen att fungera.

Vd Olof Andersson förhandlar själv med kriminella
För några veckor sedan presenterades utredningen som ska göra det lättare att vräka kriminella hyresgäster. Nu har Hem & Hyra gjort ett stort reportage om detta, och om Trianon och dess vd Olof Andersson som försöker lösa de här situationerna med att själv förhandla och försöka få kriminella att gå med på att flytta till en annan lägenhet.
– När jag läste det här fick jag en flashback till vår bransch, alltså byggbranschen. Vi har haft problem med bland annat MC-gäng i asfaltsbranschen och Säpo drev ett nationellt projekt kring detta. Vi fick också lägga frågan på en högre nivå. Olof Andersson visar här att han är en tuff kille, och han vet ju att priset för att attackera en sådan som honom är högre än att attackera någon annan.

Inte förvånande att folk inte har koll på stämpelskatten
En undersökning från Timbro, som handlar om så kallade ”dolda skatter” visar att 60 procent av svenska folket inte känner till stämpelskatten, alltså den avgift man måste betala i samband med att man köper en fastighet, den ligger på 1,5 procent av köpesumman. Ska man sedan belåna huset och ta ut nya pantbrev ligger stämpelskatten här på 2 procent av lånebeloppet.
– Jag blir inte förvånad över att folk inte har koll på stämpelskatten. Det finns mängder av skatter och avgifter som inte är kända för allmänheten.
– I den eviga debatten om byggkostnader brukar man säga att den rena byggkostnaden utgör 50 procent av den totala produktionskostnaden, resten är skatter, byggherrekostnader, riskpåslag och så vidare. Skatter och avgifter spelar stor roll och är en kassako för staten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.