”Mardrömsgraf för fastighetsbolagen”

DI:s Nils Åkesson skriver i en kommentar kring Riksbankens stabilitetsrapport att högbelånade fastighetsbolags problem kan sprida sig i sektorn.

Riksbankens stabilitetsrapport presenterades på torsdagen. Riksbanken skriver bland annat att man anser att det ”behövs en bred översyn av bostadspolitiken för att bostadsmarknaden ska fungera bättre och bidra till en långsiktigt hållbar skuldutveckling.”

Riksbanken menar också att det är viktigt att behålla amorteringskraven och bolånetaket.

”Det främjar en sund kreditgivning och stärker amorteringskulturen över tid. Det är dock bra att det finns viss flexibilitet kring amorteringskraven, så att bolånetagare med särskilda skäl kan få undantag”, skriver Riksbanken.

Riksbanken lyfter också problematiken med hög belåning, främst hos fastighetsbolag.

Dagens Industris Nils Åkesson skriver att spreaden mellan vad de stabila och de pressade fastighetsaktörernas obligationer handlas till blir allt större:

”Och här börjar det brännas. Riksbanken varnar för spridningseffekter till hela sektorn när de minst välskötta bolagen börjar hamna i trubbel.

Räntepressade bolag som tvingas vräka ut kåkar, med rasande fastighetspriser som följd, stänker till slut ned balansräkningarna även för alla andra. Så startas en negativ spiral och själva skolboksexemplet på en fastighetskris.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.