”Inkludera hållbarhet i utbildningen”

 

Att hållbarhet i skolplanerna fortfarande inte är en självklarhet på utbildningar riktade mot samhällsbyggnad är mycket förvånande, menar Kajsa Hessel, vd för Svensk Byggtjänst, i ett debattinlägg på Dagens Samhälle.

Hessel välkomnar arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrsons (L) satsning på fler utbildningsplatser till byggrelaterade yrken.

Men hon efterlyser mer hållbarhet i utbildningarna.

”Att hållbarhet i skolplanerna fortfarande inte är en självklarhet på landets utbildningar riktade mot samhällsbyggnad är mycket förvånande, särskilt med tanke på sektorns stora klimatpåverkan. Byggnation står för cirka 40 procent av Sveriges energianvändning och 20 procent av de inhemska klimatgasutsläppen.”

”Om hållbarhet inte inkluderas i utbildningen finns risk för en alternativ, farlig utveckling: att hållbarhet i ännu högre grad blir en konkurrensfråga. Det skulle skapa två parallella, separerade marknader – en för stora företag, där de små utesluts på grund av mindre utvecklade hållbarhetsresurser, och en för små företag, där hållbarhetskrav är väsentligt svårare att nå. Det skulle innebära ett bakslag. Att få med de mindre bolagen på tåget kommer att vara avgörande, eftersom de utgör en majoritet av sektorns bolag och är nödvändiga.”

Läs hela inlägget här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.