Sämre konjunktur 2024 – Nordea tror ändå på räntehöjning i november

Både ECB och Fed verkar ha höjt klart – men Nordea tror att svenska Riksbanken höjer räntan en sista gång nu i november.

I Nordeas nya makroprognos skriver banken (med chefsekonomen Annika Winsth) upp BNP-prognosen för 2023, till -0,8 procent från -1,3 procent.

Men 2024-prognosen skrivs ner till -0,5 från tidigare -0,2.

Nordea konstaterar också att läge på arbetsmarknaden är tydligt svagare än vad Riksbanken har räknat med. De konstaterar också att löneökningarna inte är något hot mot inflationsmålet. Men – kronans svaga växelkurs gör att Nordea tror at Riksbanken ändå höjer räntan med 25 punkter nu i november.

Nordea skriver: ”För Riksbanken är den svaga konjunkturen ett argument för att sänka räntan snarare än att strama åt. Inflationen är dock fortfarande för hög och kronans sargade växelkurs har dessutom halkat in på en svagare bana igen. Det vill Riksbanken stävja, vilket gör att sannolikheten tippar över till en sista räntehöjning i november enligt vår bedömning. Om Riksbanken avvaktar och avstår från att höja räntan i november har toppen på styrräntan sannolikt redan nåtts. En paus i november som följs av en höjning i februari ter sig mindre trolig. Då har det blivit tydligare att inflationstrycket har fallit samtidigt som konjunkturförsvagningen har blivit mer påtaglig.”

Riksbanken kommer med sitt nästa räntebesked den 23 november.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.