Veckans Aktuellt v44: M-beslutet ger ändrad spelplan – bisarra konsekvenser av en marknad som inte fungerar

 

VECKANS AKTUELLT | Moderaternas beslut att driva frågan om fri hyressättning i nyproduktion ritar om spelplanen kring frågan, menar vår expertkommentator Kent Persson. Han kommenterar också flera exempel på att vi har en bostadsmarknad som inte fungerar:
# Att Northvoltanställda inte har någonstans att bo, samtidigt som bolaget anställer 150 personer i månaden.
# Att en andrahandshyresgäst betalar 90 000 kronor för en trea – i en historia med många bottnar.
# Att två av tre kommuner utsätts för social dumpning.
Programledare: Anna Bellman.

Först – vi ser gärna att du som lyssnar på Veckans Aktuellt hjälper oss att förbättra formatet. Vi vill att du svarar på några enkla enkätfrågor, som du hittar här.

På Moderaternas stämma för ett par veckor sedan beslutade de att nu driva frågan om fri hyressättning i nyproduktion.
– Det här gör att spelplanen förändras. Nu är alla tre regeringspartierna – plus Centerpartiet – för att införa fri hyressättning i nyproduktion. Det innebär att regeringen borde kunna agera snabbt och skicka ut den redan färdiga utredningen på remiss och därefter kunna arbeta med det här, säger Kent Persson, som länge har propagerat för förslaget.
– Bostadsfrågan ligger utanför Tidöavtalet, vilket ger regeringen större utrymme att förhandla med både Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna. Socialdemokraterna har vid ett flertal tillfällen velat samtala om bostadspolitiska reformer.

Socialdemokraterna gick med på fri hyressättning i nyproduktion i förhandlingarna i Januariavtalet. Sverigedemokraterna har hittills sagt nej.
– Det är lite osäkert med var Sverigedemokraterna egentligen står. Förra gången gled debatten över i att landa i att det här är ett första steg till fri hyressättning i hela beståndet, och det är det bara Liberalerna som är för. Det behövs en pedagogisk genomgång om vad fri hyressättning i nyproduktion egentligen är – ett sätt att få igång nyproduktionen i ett läge där det står helt stilla.
– Jag tror att Sverigedemokraterna kan gå med på det här som en del av en större förhandling, om de får bra betalt inom andra områden.

Northvolts anställda saknar fast bostad
400 nyanställda på Northvolt har ingen fast bostad – de bor på hotell, i sommarstugor och källare osv. Och Northvolt planerar att anställa 150 personer i månaden.
– Det är en problematik vi ser när en stad växer snabbt. Det är egentligen samma situation i Stockholm. I grund och botten handlar det om att man behöver förändra förutsättningarna för att bygga nytt.
– Problematiken blir extra påtaglig när det handlar om stora investeringar som hjälper till globalt med den gröna omställningen.

 Bisarra konsekvenser av en marknad som inte fungerar
Hem & Hyra har gjort ett stort reportage om Leo Giertz, som betalar 90 000 kronor i månaden för en trea. Han räknar kallt med att få hyran kraftigt sänkt i hyresnämnden och hänvisar till den omtalade HD-domen om mellanhandsuthyrare som kom för ett år sedan. Hyresgästen som drev det målet heter Adam Weis – och är Leo Giertz far. Far och son har nu, tillsammans med advokaterna som hjälpte Adam Weis i domstolen, startat ett företag som ska hjälpa andrahandshyresgäster som betalar ”ockerhyror”.
– Det finns flera saker att fundera över här. Det är såklart horribla nivåer att betala för ett boende. Det här är ju ett direkt resultat av att bostadsmarknaden inte fungerar, då blir det sådana här bisarra konsekvenser. Samtidigt hör vi medieuppgifter från Skellefteå om att det betalas 60 000 – 70 000 kronor i månaden där också. Bostadsmarknaden fungerar inte – politiken måste öka tempot i reformerna.

Social dumpning – en komplex fråga som också landar i att marknaden inte fungerar
I veckan lyftes frågan om social dumpning igen –  två av tre svenska kommuner regelbundet utsätts för social dumpning, det vill säga att kommuner med bostadsbrist skickar hushåll med behov av social hjälp till fattigare kommuner där det finns bostäder.
– Det här är också ett jättesvårt problem som också bottnar i att bostadsmarknaden inte fungerar. Sen ska vi också komma ihåg det längre perspektivet med att många glesbygdskommuner såg möjlighet att locka till sig nya invånare i samband med flyktingkrisen. Sedan lyckades de inte med integrationen, att få de nyanlända i arbete. Så det är ett komplext problem. Men det är besvärande att ett antal kommuner arbetar strukturerat med att flytta över dem till andra kommuner och inte tar sin del av ansvaret.

Vräkningar: Stora skillnader mellan olika kommuner
Hem & Hyra har gjort ett reportage om vräkningar, som visar att det är stora skillnader mellan olika kommuner. I Eskilstuna har flest vräkningar per capita skett alla de senaste tre åren. 77 vräkningar förra året, medan jämförbara men större städer som Västerås och Örebro ligger på 31 och 13.
– Vi på Heimstaden har en nollvision mot vräkningar, och det beror på att en vräkning inte är en bra lösning för någon. Vi jobbar tillsammans med kommunerna för att försöka undvika vräkningar så långt det går. En sak vi ser är att unga familjer är en väldigt utsatt grupp, här kanske samhället behöver gå in med extra stöd, och det handlar inte bara om ekonomiskt stöd, utan också om att skapa struktur och ordning och reda i livet.
– Sedan ser vi också det den här undersökningen visar; att det ser olika ut i olika kommuner, och vi efterlyser tidiga insatser: Ju senare desto större hinner skulderna bli och de blir svårare och svårare att åtgärda.

”Värna det kommunala barnmonopolet”
Den före detta statssekreteraren och Timbro-chefekonomen Jacob Lundberg skrev ett debattinlägg på Bostadspolitik.se: ”Värna det kommunala barnmonopolet”.
– Det är hög nivå av satir, verkligen. Han kritiserar det kommunala planmonopolet och ger också en släng mot hyresregleringssystemet. Det är humor och det behöver vi mer av i svensk politik.

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Jag tror inte det politiska läget har ändrats när det gäller frågan om fri hyressättning i nyproduktionen. Inget säger att SD ändrat uppfattning. SD är populister och en majoritet av väljarna säger nej till marknadshyror. Socialdemokraterna fick mycket stryk för tidigare eftergifter och vill nog markera vad man egentligen tycker. Därmed finns ingen majoritet för en förändring i Riksdagen. Tror därför inte Regeringen kommer driva frågan. I sak blir det nog ändå marknadshyror i nyproduktionen framöver när byggpriserna forsätter öka och betalningsviljan viker.

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.