”Inskränkt blockuthyrning hindrar kompetensförsörjning”

 

Föreningen Företagsbostadsbolagen menar man att alltför snäva villkor för blockuthyrning kan bli ett problem för att attrahera nyckelmedarbetare, skriver Fastighetstidningen.

Nyligen lämnade utredaren Elin Olsson över sitt betänkande kring utredningen Ordning och reda på hyresmarknaden.

Här har andrahandsmarknaden, blockuthyrning och mellanhandsuthyrning kartlagts. Slutsatsen är att det saknas lämplig lagstiftning på området. Hör Elin Olsson i Bopolpodden här, där hon säger:

– Vi skriver i vårt betänkande att vi ger en rekommendation till lagstiftaren att titta på en lämpligare form som bör kunna omhänderta behovet av tillfälliga bostäder – men som också stänger ute affärsupplägg som egentligen bara handlar om att varje led i de här mellanhandsbolagen ska skära emellan, vilket i slutändan gör att den boende får en väldigt hög och oskälig hyra och även väldigt osäkra boendevillkor.

Företagsbostadsbolagen bemöter nu Roger Höögs och Hyresgästföreningens utspel tidigare i veckan. Till Fastighetstidningen säger Företagsbostadsbolagens Niclas Blåklinth:

– Vår ståndpunkt är att det behövs ett undantag i lagstiftningen där det finns friare regler gällande uthyrning till företag. När hyresgästen är ett företag finns inte de skyddsintressen som hyreslagstiftningen avser att värna. De lösningar vi erbjuder bygger på full avtalsfrihet mellan jämlika parter. Därför vill vi ha en tydligare lagstiftning på området som tydligt gör att vi kan fortsätta erbjuda tillfälliga boenden till medarbetare i företag, organisationer och offentliga aktörer som behöver den typen av lösningar för att klara sin kompetensförsörjning.

Målet är att få regeringen att tillsätta en utredning om ett undantag i hyreslagstiftningen. Men Niclas Blåklinth är inte främmande för att man där kan behöva täppa till möjligheterna för rena avarter där folk råkat illa ut.

– Precis som i alla branscher så finns det kriminalitet även i den här sektorn. Kriminalitet ska bekämpas och vi vill gärna medverka till detta, säger han till Fastighetstidningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.