Hyresgäst var skriven på annan adress – får inte sägas upp

 

Svea Hovrätt ändrar hyresnämndens dom – hyresvärden har inte bevisat att hyresgästen inte bor i lägenheten.

Akelius försökte säga upp den 55-årige hyresgästen i Malmö i en process som Heimstaden har tagit över efter att ha köpt fastigheten av Akelius.

55-åringen har sedan 2016 hyrt en etta i Malmö. Han har dock inte varit folkbokförd i lägenheten, varför Akelius och Heimstaden har velat säga upp honom.

Hyresnämnden godkände uppsägningen – men nu har domen ändrats i Svea Hovrätt, skriver Dagens Juridik.

Mannen förklarar det hela med att han bor i lägenheten. I lägenheten där han är folkbokförd bor hans bror, som har en bakgrund som gör att han inte får ett eget kontrakt.

Hyresvärden har inte bevisat att hyresgästen inte bor i lägenheten

Svea Hovrätt går alltså på hyresgästens sida. Domstolen anser att det är hyresvärden som ska bevisa att hyresgästen inte bor i lägenheten, och det anser man att hyresvärden inte har gjort.

– Det här fallet är väldigt tydligt formulerat, säger Roger Höög, förbundsjurist på Hyresgästföreningens riksförbund, till Hem & Hyra.

– Utgångspunkten är att du ska vara folkbokförd där du bor. Om du mot förmodan inte är det och fastighetsägaren säger upp dig så betyder inte det per automatik att du blir av med din bostad. Men det är klart att det finns en risk och det kommer vägas in. Jag vill absolut inte uppmana människor att inte vara folkbokförda där de bor, tvärtom, det tycker vi är viktigt, säger han.

Straffrättsligt ska du vara skriven där du bor, detta efter en lagändring sommaren 2018. Den som registrerar fel adress riskerar efter kort tid att begå ett brott, skriver Hem & Hyra.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.