Danske Bank: Fortsatt mindre prisfall i oktober

 

Danske Banks Boprisindikator som avser prisutvecklingen på bostadsrätter inom Stockholms kommun visar att priserna föll med 1,0 procent i oktober jämfört med föregående månad. I mer rättvisande säsongsrensade termer uppgick fallet återigen till 0,4 procent precis som i september. Inledningen av hösten visar därmed att priserna sammantaget fallit med knappt 1 procent i säsongsrensade termer. Om denna bild skulle stå sig i november kan man börja tala om ett trendbrott i den återhämtning som synts under 2023, menar Danske Bank.

Omsättningen steg säsongsnormalt till 1 499 objekt vilket är nära fjolårsnivån och väl i linje med omsättningen åren innan pandemin slog till. Danske bedömer att Stockholms bostadsrätter omsätts i normal takt.

Bostadspriserna föll återigen i oktober efter ett fall i september. Detta är antagligen ett utslag av det kraftigt stigande utbudet av bostadsrätter sedan maj. Det ska dock understrykas att det samlade prisfallet är mycket begränsat. Vi bedömer emellertid precis som tidigare att den kritiska punkten för hushållens ekonomi är passerad i termer av risk för sysselsättning, urbottning av reallönerna och en bedömning att räntetoppen med stor sannolikhet har nått toppen. Detta sagt så finns flera osäkerhetsmoment i form av signaler om en något svagare arbetsmarknad och en vacklande börsutveckling. Och det som sagt inte att avskriva att Riksbanken väljer att höja räntan ytterligare en gång i slutet av november.

Bostadspriserna har nu sjunkit i både september och oktober, något Danske tolkar som ett utslag av det kraftigt stigande utbudet av bostadsrätter sedan maj.

Men Danske Bank bedömer precis som tidigare att den kritiska punkten för hushållens ekonomi är passerad i termer av risk för sysselsättning, urbottning av reallönerna och att räntetoppen med stor sannolikhet har nått toppen. Samtidigt finns flera osäkerhetsmoment som en något svagare arbetsmarknad och en vacklande börsutveckling.

– Prisutvecklingen i oktober visade för andra månaden på raken en nedgång, troligtvis ett resultat av ett skenande utbud. Även om det kvarstår risker för svagare arbetsmarknad, högre räntor och en stökig börs, så bedömer vi fortfarande att den kritiska punkten för de fundamentala faktorer som styr bostadspriserna troligtvis är passerad. Endast i det fall Sverige går in i en rejäl lågkonjunktur så ser vi profetiorna om ett förnyat stort prisfall som befogade. Och det är inte vår bedömning i nuläget, säger Danske Banks chefekonom Michael Grahn.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.