”Stigande hav hotar Sveriges finansiella stabilitet”

Med klimatförändringarna kan bankernas exponering mot kustfastigheter bli ödesdigra.

DN:s Peter Alestig skriver en ekonomikrönika med utgångspunkt från stormen Babets härjningar, som ledde till stor förödelse längs Skånes kuster. Och med klimatförändringarna och havsnivåhöjningen lär det inte ha varit sista gången.

Frågan är hur länge man kan bo havsnära i översvämningshotade områden? Alestig skriver:

”I Fairbourne i Wales, som står inför ett liknande dilemma, kom de lokala beslutsfattarna 2014 fram till att skyddet skulle kosta mer än det smakar. Från 2054 bedöms samhället inte längre vara beboeligt. Huspriserna rasade 40 procent.”

”DN har tidigare rapporterat om att Sveriges storbanker just nu håller på att analysera hur stora lån de har utestående till fastigheter som finns i klimatkänsliga områden, bland annat längs eroderande kuster.
Men även Riksbanken har kartlagt de ekonomiska riskerna som det stigande havet för med sig. I en ekonomisk kommentar från 2020 konstaterar analytikern Mattias Danielsson att så stora värden kan hotas att hela Sveriges finansiella stabilitet kan påverkas – bland annat just genom storbankernas exponering mot de utsatta husen.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.