Förbo yrkar på 10,8 procents hyreshöjning

 

Förbo och Hyresgästföreningen har påbörjat hyresförhandlingarna för 2024. Förbo yrkar på en hyresökning om 10,8 procent från 1 januari 2024.

Förbo är ett kommunalt bostadsbolag, men det ägs gemensamt av fyra kommuner: Härryda (42 %), Mölndal (27,6 %), Lerum (21,4 %) och Kungälv (9 %).

Yrkandet är en bra bit högre än det som allmännyttiga Framtiden i Göteborg nyligen lade fram – det låg på 6,95 procent.

Förbos yrkande är på en något högre nivå än deras yrkande förra året, vilket beror på det fortsatt tuffa läget. För 2023 yrkade Förbo på 7,11 procent och landade i ett snitt på 4,8 procent i hyreshöjning.

– Vårt yrkande grundar sig på de kostnadsökningar som bolaget drabbas av som en konsekvens av inflation och höjda räntor. Det är ett tufft ekonomiskt läge både för bostadsbolag och hyresgäster. Kostnaderna för bolaget har under 2023 ökat med 23 procent, säger Peter Granstedt, vd på Förbo.

– Vi har försökt vara lyhörda och balanserat vårt behov av att förvalta våra fastigheter på ett ansvarsfullt sätt i relation till våra hyresgästers situation fortsätter Peter Granstedt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.