Betalar 90 000 per månad – driver företag mot ockerhyra

Leo Giertz hyr en lägenhet i andra hand för 90 000 kronor i månaden – men han räknar med att få tillbaka större delen av hyran i enlighet med den omtalade HD-domen. Samtidigt driver han ett företag som ska hjälpa personer som honom själv, som betalar höga andrahandshyror.

Hem & Hyra gör ett stort reportage om historien som har många bottnar.

Hyresgästen som drev och vann det omtalade målet på Sibyllegatan – där han fick tillbaka stora delar av andrahandshyran och fick samma rättigheter som en förstahandshyresgäst och till slut blev utköpt av hyresvärden – heter Adam Weis och är Leo Giertz far.

Leo Giertz har en karriär inom tech och startups bakom sig och efter en separation behövde han en lägenhet, och det slutade med att han hyr en trea med stor takterrass av coworkingbolaget Convendum för 90 000 kronor i månaden. Ett bolag inom Länsförsäkringar äger fastigheten.

Nu kräver han, i enlighet med HD-domen att hyran ska sänkas till 21 741 kronor i månaden. Samtidigt har han startat företaget Urban Rights – tillsammans med sin far och de jurister som hjälpte fadern i domstolsprocessen –  som driver precis den här typen av ärenden för andra andrahandshyresgäster.

– När jag flyttade in tänkte jag att jag fick ordna med hyran senare, det viktiga var att ordna ett boende till mig och min son. Jag visste att jag hade rätt att få hyresnivån prövad av Hyresnämnden och att få en skälig hyra, vad den nu kunde vara, säger Leo Giertz till Hem & Hyra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.