M kan göra upp med decennier av skadlig bostadspolitik

Regeringen har en unik chans att göra upp med en bostadspolitik som i decennier hämmat utvecklingen både på landsbygden och i storstäderna. Fri hyressättning kostar inget, påverkar inte inflationen, och kan vända nedgången i byggbranschen. Vad väntar Moderaterna på, undrar Joakim Broman i en krönika på Smedjan.

På Moderaternas stämma i Umeå för ett par veckor sedan beslutades av partiet ska verka för fri hyressättning i nyproduktion.
I en krönika skriver Smedjans Joakim Broman att det är en chans för Moderaterna att ta tag i en bostadspolitik som i flera decennier varit misskött.

”Fri hyressättning i nyproduktion skulle i ett svep förbättra kalkylen för bostadsbyggande både i Stockholm och Skellefteå. Nu finns en reform som varken påverkar inflationen eller statsbudgeten, men som samtidigt kan bidra till att bromsa eller vända den ekonomiska utvecklingen. Byggbranschen står för 11 procent av Sveriges BNP, varav ungefär hälften är bostadsbyggande. I sin senaste prognos varnar Byggföretagen för att bostadsbyggandet faller från nästan 70 000 påbörjade bostäder 2021 till 23 600 nästa år. Följdeffekterna både för tillväxten och arbetslösheten bland byggarbetare vill nog Finansdepartementet helst inte tänka på.”

”Fri hyressättning i nyproduktion skulle i ett svep förbättra kalkylen för bostadsbyggande både i Stockholm och Skellefteå, och dämpa varselvågen i byggbranschen. Men framför allt skulle det innebära ett viktigt steg mot en långsiktigt välfungerande bostadsmarknad, där bostäder byggs utifrån efterfrågan och på platser där behovet finns. Man skulle inte, som 1900-talets byggsubventioner, riskera att driva fram överskott på struktursvaga orter och underskott i växande städer.”

Läs hela krönikan här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.