Konkursvågen fortsätter med full styrka – värsta oktobermånaden sedan 1999

Oktober blev en ny rekordmånad sett till antalet konkurser. Det är femtonde månaden med uppgång och det finns väldigt få ljusglimtar. För första gången ökar konkurserna i hela landet – inget län är förskonat. Konkurserna i byggsektorn har hittills i år ökat med 35 procent, enligt Creditsafe.

Oktobers största byggkonkurser var de båda BTH-bolagen BTH Management och BTH Bygg i Solna, med sammanlagt 150 anställda, enligt Byggindustrin som listar månadens största byggkonkurser här.

Enligt Creditsafe gick 795 aktiebolag i konkurs, en ökning med 18 procent jämfört med 2022 och hela 77 procent jämfört med 2021. Det är den högsta oktobersiffran sedan Creditsafe började mäta konkurser 1999.

I byggbranschen har hittills i år 1 145 bolag gått i konkurs, en 35-procentig ökning jämfört med förra året. Även oktobersiffran innebär en ökning med 35 procent.

Sammanlagt har 6 414 aktiebolag försatts i konkurs under året (vilket också är den högsta siffran sedan 1999), vilket innebär att 18 procent av konkurserna utgörs av byggbolag.

– Lågkonjunktur och sämre ekonomiska tider är självklart bidragande orsaker till de höga konkurssiffrorna. Höjda räntor och kostnader leder till minskade marginaler och sämre kassaflöde, lägg därtill kraftigt urholkad köpkraft hos konsumenter och ökad konkurrens om kunderna. Men det är också viktigt att komma ihåg att vi har betydligt fler företag än för bara för några år sedan och detta bidrar också till ökningen som vi ser idag. Under pandemin startades 60 000 nya aktiebolag per år. Många av dessa befinner sig just nu i sin mest kritiska överlevnadsperiod då risken för konkurs är som högst för nystartade runt tre år. Nu möter dessa dessutom en storm av makroekonomiska utmaningar, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe.

Värt att notera är att november förra året var den månad med flest konkurser, 792 bolag gick i konkurs då.

Här kan du ladda ner en lista över alla konkurser under oktober.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.