HGF: Lagen om blockuthyrning måste ändras

 

Regeringen har låtit kartlägga andrahandsmarknaden för bostäder, särskilt så kallad blockuthyrning. Som lagen om blockuthyrning är utformad idag missbrukas den alltför ofta av oseriösa aktörer som kraftigt försämrar för hyresgäster, menar Hyresgästföreningen som tycker att regeringen måste ändra lagen.

– Idag ser vi alltför ofta att blockuthyrning leder till att vanliga hyreslägenheter omvandlas till hotellägenheter och plockas bort från det ordinarie hyressystemet. På så sätt kringgår oseriösa aktörer reglerna. De kan hyra ut till ockerhyror och urholkar hyresgästens rättigheter. Här måste ske en förändring. Nu måste regeringen täppa till hålen i lagstiftningen, säger Roger Höög, förbundsjurist på Hyresgästföreningen

I betänkandet ”Bättre information om hyresbostäder”, SOU2023:65 kartlägger regeringens utredare hur vanligt det är att lägenheter hyrs ut på annat sätt än genom förstahandskontrakt, särskilt omfattningen av blockförhyrning och personalbostäder och hur hyresvillkoren för de som bor i sådana lägenheter ser ut.

– Det här är en bra utredning som visar på några av de problem som finns på bostadsmarknaden idag. Nu behöver regeringen ta nästa steg och gå fram med konkreta åtgärder för att täppa till hålen i lagstiftningen, så att hyresgäster inte utnyttjas på detta sätt, säger Roger Höög.

Hör utredaren Elin Olsson i ett rykande färskt avsnitt av Bopolpodden här. Där konstaterar hon att dagens lagstiftning inte är anpassad till dagens marknad. Utredningen hade ingen förslagsrätt i den här frågan, men hon säger i podden att utredningen ger ett bra underlag för lagstiftaren att gå vidare:

– Vi skriver i vårt betänkande att vi ger en rekommendation till lagstiftaren att titta på en lämpligare form som bör kunna omhänderta behovet av tillfälliga bostäder – men som också stänger ute affärsupplägg som egentligen bara handlar om att varje led i de här mellanhandsbolagen ska skära emellan, vilket i slutändan gör att den boende får en väldigt hög och oskälig hyra och även väldigt osäkra boendevillkor, säger Elin Olsson i podden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.