Enligt en enkät som DN har gjort är social dumpning ett problem för majoriteten av landets kommuner. Samtidigt säger kommunalrådet i Nacka, som är en ”dumpande” kommun: ”Om fler gjorde som Nacka skulle det inte vara lika stora problem med integrationen.”
Dagens Nyheter har gjort ett stort reportage om social dumpning och bland annat besökt Sandviken, som är en av de kommuner som är värst drabbade av social dumpning, det vill säga att kommuner med bostadsbrist – ofta välmående kommuner i Stockholmsregionen – skickar hushåll som är beroende av olika typer av social hjälp, till exempel nyanlända, till kommuner med ett överskott av bostäder.
DN har också genomfört en stor enkät bland Sveriges kommuner. Enkäten visar att två av tre kommuner regelbundet utsätts för social dumpning.
DN har också intervjuat Filip Wiljander, kommunalråd i Nacka, som är typisk kommun som ”dumpar” hushåll med sociala problem – en moderatstyrd välmående Stockholmskommun med låg arbetslöshet och stor bostadsbrist.
”Man ska inte dalta så mycket”
Staten betalar för nyanländas etablering i två år, sedan landar kostnaderna i kommunernas knän. Nackas sätt att hantera detta är att de uppmanas att söka bostad någon annanstans.
– Man ska inte dalta så mycket. De är som vilka andra medborgare som helst, bara att de kommer från ett annat land, säger Filip Wiljander (M), kommunalråd i Nacka och ordförande i socialnämnden, till DN.
Han tycker att fler borde ta efter Nackas modell eftersom nyanlända annars riskerar att få förtur i bostadskön.
– Vi kan ju inte säga till folk att de inte får plats hos oss eftersom andra går före på grund av härkomst, säger han till DN.
Han menar också att bilden av att utsatta skickas till landsorten är fel:
– Det är bara att kolla på statistiken. Flyttarna går ju till de större städerna, inte tvärtom.