”Riksbanken måste erkänna sina misstag”

Fredrik N G Andersson, docent och Lars Jonung professor emeritus på Ekonomi­högskolan vid Lunds universitet, sågar på SvD Debatt fullständigt det ”experiment” som de senaste årens penningpolitik med minusräntor och stödköp i högkonjunktur.

Nu kräver de att Riksbanken tar ansvar och erkänner sina misstag och att riksdagen inför en välfungerande process för ansvarsutkrävande.

De skriver:

”Tyvärr har Riksbanken bortsett från lärdomarna från historien. I stället har den använt sig av skakiga och kortsiktiga modeller som inte fångat de långa mönstren i samhälls­ekonomin. Ett resultat av detta är dagens miljard­förluster.

Riksbanken försöker nu försvara sitt samhälls­experiment i en rad dokument. Argumentationen i dessa är dock bristfällig.”

”Nu är det angeläget att Riksbankens huvudman, Riksdagen, tar upp frågan om ansvaret för den misslyckade penning­politiken. En förutsättning för en självständig centralbank är en välfungerande process för ansvars­utkrävande. Om Riksdagen tar detta stegunderlättas omläggningen av penning­politiken bort från överdrivna samhälls­experiment. Det är dags för Riksbanken att återgå till sitt gamla motto Hinc robur et securitas – härav styrka och säkerhet.”

Läs hela inlägget här. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.