400 nyanställda står utan bostad i Skellefteå

 

Northvolt anställer 150 personer i månaden – samtidigt har bostadsbyggandet kraschat. Planer för 900 bostäder har pausats det senaste året, enligt Sveriges Radio.

Bostadsbyggandet hotar det gröna industriskiftet i norr. Sveriges Radio har nu gjort en rad inslag om situationen, där den snabbt växande industrijätten Northvolt anställer i snabb takt, samtidigt som bostadsbristen är enorm. De anställda får bo på hotell eller i sommarstugor, källare och baracker.

Det finns flera delar i detta. Skellefteå kommuns låneskuld har tiofaldigats sedan Northvolts etablering, beroende på investeringar som kommunen måste göra i olika typer av infarstruktur. För att investeringarna ska kunna räknas hem krävs att personal bosätter sig och betalar skatt i kommunen.

Regeringens samordnare Peter Larsson undersöker hur ett riktat stöd kan komma att se ut, vid midsommar nästa år ska han ge besked.

Regeringen krävs på besked från flera håll: Kommunerna vill dela risken för sina investeringar eftersom det här är en nationell omställning. Northvolt har tagit fram förslag på hur bostadsbyggandet ska komma igång eftersom bostadsbristen är ett hot mot bolagets kompetensförsörjning. Lyssna på SR:s inslag här, här och här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.