#202 Elin Olsson om oordning på hyresmarknaden – och dilemmat i norr

 

BOPOLPODDEN | I fredags lämnade Elin Olsson över sitt betänkande om ”Ordning och reda på hyresmarknaden” till bostadsminister Andreas Carlson. Sedan gick hon raka vägen till Bopolpoddens studio för ett samtal om oordningen på hyresmarknaden – problematiken med blockuthyrningar, oseriösa mellanhandsföretag och olovliga uthyrningar – och sitt viktiga uppdrag för att främja bostadsbyggandet i samband med industrisatsningarna i norr. Programledare: Anna Bellman.

Elin Olsson och programledare Anna Bellman.

Elin Olsson är landskapsarkitekt i botten, men blev heltidspolitiker för Miljöpartiet i Stockholm 2015. Två år senare gick hon vidare till Regeringskansliet och arbetade under ministrarna Karolina Skog, Per Bolund och Märta Stenevi, bland annat som statssekreterare. Sommaren 2002 hoppade hon på rollen som särskild utredare för ”Ordning och reda på hyresbostadsmarknaden” och för ganska exakt ett år sedan flyttade hon från Stockholm till Umeå för att även bli länsarkitekt i Västerbotten.

Handlar om att se helheten
– Länsarkitekt är en spännande roll med en lång historia. Det är en expertroll i grunden som handlar om att se till helheten, säger Elin Olsson som menar att länsstyrelsen kan göra mer av att vägleda i tidiga skeden.

Länsstyrelsen har ett tydligt uppdrag från regeringen kring att främja bostadsbyggandet.
– Det är många aktörer som har ett tydligt och viktigt ansvar här. Länsstyrelsen ska inte ska sitta längst bak i bilen och vara en backseat driver, utan vi ska vara en kartläsare till kommunerna – en konstruktiv och lösningsorienterad kunskapsmyndighet.

Det pratas mycket om problematiken kring bostadsfrågan kopplad till de enorma industrisatsningarna i Norrland – att det inte finns bostäder till personalen som måste komma på plats.
– Jag skulle inte kalla läget för katastrofalt, men det är så klart ett väldigt stort dilemma vi sitter i nu, med stora framtunga investeringar som krävs för att vi ska undvika en mer långtgående fly in fly out-problematik.

Samtidigt som hon menar att det krävs hjälp från staten trycker hon på risken att invänta ett sådant stöd.
– Sånt tar ju sin tid och att stå och vänta på det kan vara en fara. Risken är att man väntar för länge med nödvändiga investeringsbeslut.
– Men det är givetvis så att det skulle behövas en riskdelning här. Regeringen måste hitta en form för det.
– Vi måste lösa det här, det är otroligt centralt för våra kommuner men det är också centralt för hela AB Sverige, att vi tillsammans kan bidra med att det här faktiskt går att genomföra.

Nytt lägenhetsregister föreslås
Elin Olsson lämnade alltså i fredags över betänkandet för Ordning och reda på hyresmarknaden till bostadsminister Andreas Carlson. I betänkandet föreslås ett register över hyresrättsinnehavare, som ett led i att motverka svarthandel och olovliga andrahandsuthyrningar.
I registret ska det bland annat anges om lägenheten är en bostadsrätt, hyresrätt eller kooperativ hyresrätt, och det ska anges vem som är förstahandshyresgäst. Registret ska förhoppningsvis kunna införas 2026.

Den andra delen av utredningen är en kartläggning – här ges inga skarpa förslag – av andrahandsmarknaden och inte minst blockuthyrningar och förekomsten av mellanhandsföretag.
– Företagsbostäder har blivit ett samlingsbegrepp där det finns så kallade mellanhandsbolag som bedriver en högst seriös och legitim affärsverksamhet där man tillhandahåller bostäder på korta kontrakt för relocation – bostäder för företag som behöver personal som kanske flyttar från utlandet med sin familj och som behöver en temporär bostad under en kortare period.
– Men det har skapats en uppsjö av mer eller mindre kreativa lösningar på det här temat som gör vi har fått in en svans med bolag som ska skära emellan – mellanhandsbolag som under beteckningen företagsbostäder försätter slutkonsumenten i en väldigt knepig situation.

Går inte ihop med lagstiftningen
Elin Olsson menar att det nuvarande sättet att bedriva uthyrningar genom mellanhandsbolag och genom blockuthyrningar inte går ihop med den nuvarande blockhyreslagstiftningen, som skrevs för en annan typ av verksamhet.
– Lagstiftningen ger inget stöd för ett sådant upplägg, helt enkelt.
– Då blir ju affärsupplägget lite svårt. Vi skriver i vårt betänkande att vi ger en rekommendation till lagstiftaren att titta på en lämpligare form som bör kunna omhänderta behovet av tillfälliga bostäder – men som också stänger ute affärsupplägg som egentligen bara handlar om att varje led i de här mellanhandsbolagen ska skära emellan, vilket i slutändan gör att den boende får en väldigt hög och oskälig hyra och även väldigt osäkra boendevillkor.

Lennart Weiss.

Bostadspolitik.se:s Lennart Weiss kommenterar:
– Elin Olsson råkar vara något av min favoritbyåkrat om man nu får kalla en arkitekt för byråkrat. Hon är kollosalt sympatisk, sorterad och systematisk och för den som gillar det är det en njutning att lyssna på det här samtalet. Hon är oerhört genomtänkt och lägger orden väl. Och jag gillar ju att lyssna på en människa som ser sig själv som en möjliggörare.
– Hon är en person som läser kartan och istället för att älska problemet – som det finns vissa människor som gör – så älskar hon lösningarna.
–  Man hör att hon vill gå in tidigt i tidiga skeden och vägleda de olika aktörerna så att man finner lösningar och inte hamnar i problem senare. Och tänk om alla offentliga tjänstemän tänkte så!

Lennart Weiss är mer orolig för bostadsproblematiken i norr än vad Elin Olsson är.
– Vi sitter och jobbar med Veidekkes kommande marknadsanalys, där vi ägnar ett särskilt avsnitt åt arbetsmarknadsperspektivet, med särskilt fokus på Västerbotten och Norrbotten. Vi gör en särskild analys av Skellefteå och Luleå. Och Skellefteå analysen visar ju väldigt tydligt att även om man har byggt bostäder i en väldigt offensiv omfattning de senaste  åren  så  går  det  ju nu rakt  ner  i  källaren.  Man ska komma ihåg att Skellefteås bostadsbolag  Skebo är det mest  skuldsatta offentliga bostadsbolaget i Sverige.
– Det mantra som hon återkommer till: Riskdelning, det är också mitt tema som jag driver i olika sammanhang. Jag är helt övertygad om att staten måste kliva fram.

När det gäller utredningen om hyresmarknaden och förslaget om ett nytt register säger Lennart Weiss:
– Jag tror att det kommer ett införas ett register och det är bra. Nu är medvetenheten så stor om att den stora invandringen, och med ebo-lagstiftningen och så vidare, gjorde att myndigheterna tappade kontrollen över var människor bodde och hur många människor som bodde i olika lägenheter. Man har skrivit sig på olika kreativa sätt för att få del av samhällets välfärdssystem.  Men så kan vi inte ha det.  Välfärdssystemet bygger på att vi arbetar och att vi gör rätt för oss. När samhällskontraktet inte fungerar måste man börja kontrollera.
– Då måste man veta var människor bor och då måste det följas upp på ett systematiskt sätt.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.