Ryska spökliv, målvakter och fejkskrivningar – så tvättas pengar från byggföretagen

 

Hem & Hyra har gjort ett stort granskande reportage om hur det kan gå till när ryska kriminella ligor utnyttjar luckorna i det svenska samhället.

Ur reportaget:

”Den öppna telefonen blev en guldgruva för utredarna. Där fanns krypterade chattar som avslöjar en närmast industriell import av fattiga människor som utnyttjas som täckmantlar för avancerade, ekonomiska brottsupplägg. De blev Jurijs marionetter och han använde deras identiteter som det passade honom bäst. I dagligt tal kallas de målvakter.

Enligt åtalet gick det till så här: Jurij, som kommer från Ryssland och har bott många år i Stockholm, drog in 52 miljoner kronor på att tvätta pengar åt byggföretag som betalade svarta löner. Han gömde sig bakom personer från länder som Estland, Ungern och Ryssland som han tog till Sverige och lät skriva på handlingar hos Skatteverket och på banker.

På så sätt tog han över deras identiteter och kunde styra dem med hjälp av bank-ID. Han startade fejkfirmor i deras namn – samtidigt som de riktiga personerna för länge sedan återvänt till sina hemländer. Bluffbolagen använde han till att tvätta pengar åt andra företag.

Så här går det till när rysktalande ligor arbetar med penningtvätt. Det handlar om att skapa nya, påhittade ”spökliv” åt riktiga människor. Fattiga personer från öst blir till låtsasföretagare i Sverige. För att det ska verka trovärdigt måste de såklart ”bo” någonstans.”

Läs hela reportaget här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.