Det vill JM-vd:n se från Riksbanken och FI

 

JM-aktien föll med 13 procent på onsdagen på bolaget rapporterade sina Q3-siffror. Vd Johan Skoglund ger ett par medskick till beslutsfattarna.

JM:s rörelseresultat minskade med 63 procent, till 146 miljoner kronor under Q3, klart under analytikernas prognoser. Under kvartalet sålde JM 286 bostäder (varav 213 i Sverige) och produktionsstartade 201

– Bostadspriserna har återhämtat sig, men vi har en fortsatt avvaktande marknad med ett mycket stort utbud på successionsmarknaden. Marknaden för nyproduktion såg lite bättre ut under det andra kvartalet, men sedan tycker vi att det blivit mer avvaktande igen. Kunderna påverkas av ökade levnadsomkostnader och oro kring bland annat räntor, säger Johan Skoglund, enligt Byggindustrin.

På längre sikt är han ändå hoppfull – det lägre byggandet bygger upp ett uppdämt behov av bostäder och han tror att bostadspriserna kommer att vara klart högre om tre år.

Med sänkta räntor kan vändningen komma.

Samtidigt har han ett par medskick till beslutsfattarna:

– Det är klart att det skulle underlätta om Riksbanken skulle säga att inflationen är på väg ned, att de höjt tillräckligt och att räntan nu ska sänkas de kommande åren. Det skulle vidare underlätta Finansinspektionen tog bort det andra amorteringskravet, så att fler kan köpa en ny bostad. Det infördes när räntorna var exceptionellt låga, men det är de inte längre, säger han till Byggindustrin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.