Bostäder till unga: Nu och i framtiden

 

DEBATT | KDU:s Stefan Sarmes och Lukas Forsberg Bernevång svarar på Kent Perssons ledare i förra veckan: ”Det är uppenbart att om bostadsbristen ska åtgärdas så måste Sverige få en riktig bostadsmarknad, utan hyresregleringar och färre byggregler.”

I sin ledare den 17 oktober efterfrågar Bopol AB:s vd Kent Persson att fler unga engagerar sig i bostadspolitiken. Som unga kristdemokrater kan vi inte göra annat än att instämma i just detta. För precis som Kent säger, bostadsfrågan är en högst aktuell fråga för unga.

Att flytta hemifrån är en stor del av att gå in i vuxenlivet. För oss i KDU är det A och O att bostadspolitik utgår ifrån människan. Bostadspolitik ska inte utgå från gamla käpphästar eller styras av utopiska idéer. Det innebär att vi vill se fler bostäder som faktiskt efterfrågas av människor – utan att detaljstyra alla bostadsprojekt politiskt. Det är också uppenbart att om bostadsbristen ska åtgärdas så måste Sverige få en riktig bostadsmarknad, utan hyresregleringar och färre byggregler.

Exempelvis kan man fråga sig om det är nödvändigt att alla sovrum i en studentlägenhet måste vara egna brandceller? Sannolikt inte

För många unga handlar bostadsfrågan om att hitta boende i någon av våra studentstäder. I dagsläget är detta lättare sagt än gjort. Som student finns många fördelar i att bo enkelt i en mindre hyreslägenhet eller ett korridorsrum. För att möjliggöra billigare studentbostäder vill KDU att vissa fördyrande byggregler ska tas bort eller mildras; Exempelvis kan man fråga sig om det är nödvändigt att alla sovrum i en studentlägenhet måste vara egna brandceller? Sannolikt inte. Därutöver borde studenter som bor i bostäder avsedda för den målgruppen i större utsträckning kunna få sköta den egna fastigheten, exempelvis sköta trappstädning och snöröjning i syfte för att sänka hyrorna. Det handlar om att ta ett helhetsgrepp om frågan; vi måste vända på varje kakelplatta för att finna de lösningar som ger fler och billigare bostäder för Sveriges unga.

”One-size”-politik funkar absolut inte i bostadspolitiken

För den som har andra planer än studier eller som rent av bara vill äga sitt eget boende ska detta också vara möjligt. ”One-size”-politik funkar absolut inte i bostadspolitiken; människor vill bo på olika sätt, på olika platser och det måste vara vägledande när bostadspolitiken utformas. Därför behöver mer göras för att möjliggöra ägandet av sitt eget boende, oavsett var i Sverige du bor. KDU vill bland annat se ett utökat fibernät till alla Sveriges hushåll. Detta för att ingen ska hamna i radioskugga bara för att den som ung har valt att inte bo i en stad. Sverige är för stort för att svaret på bostadsfrågan enbart ska ligga i storstäderna.

En bostadspolitik för människan är en bostadspolitik med unga och framtiden i fokus

Ett av de främsta skälen till att Sverige har en dysfunktionell bostadssituation är hyresregleringen. En reglering som endast var tänkt att vara tillfällig, men blev permanent. KDU förespråkar därför att låta marknaden få styra i större utsträckning införande av marknadshyror – eller som det också kallas i övriga världen: hyror. Därtill borde det bli enklare att omvandla hyresrätter till bostadsrätter för de som vill, exempelvis genom hyrköp.

Det är med lösningar som dessa som vi inte bara får en bättre bostadspolitik för dagens unga, utan även för framtida generationer. En bostadspolitik för människan är en bostadspolitik med unga och framtiden i fokus.

Stefan Sarmes, förbundsordförande, KDU
Lukas Forsberg Bernevång, bostads-, infrastruktur-, och landsbygdspolitisk talesperson, KDU

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.