Andrahandshyresgästen bytte lås – förstahandshyresgästen får betala stort skadestånd

 

När hyresgästen hyrde ut sin lägenhet i andra hand blev hon uppsagd. Men andrahandshyresgästen bytte lås och vägrade flytta. Nu får förstahandshyresgästen betala en kvarts miljon i skadestånd och rättegångskostnader.

Hem & Hyra berättar historien som kan ses som en varning för att hyra ut i andra hand. Andrahandshyresgästen tog in ”socialt utsatta personer” i lägenheten, de ockuperade bostaden, bytte lås och installerade en övervakningskamera.

Hyresvärden Victoria Park (numera Victoriahem) kom därför inte åt att besiktiga bostaden och fick vänta ut ockupanterna i sex månader. Därefter var lägenheten förstörd och fick renoveras för att den skulle gå att hyra ut.

Domen från Högsta Domstolen har nu kommit. Förstahandshyresgästen – en kvinna i 50-årsåldern – får betala sammanlagt cirka 250 000 kronor i skadestånd till Victoriahem och rättegångskostnader.

Roger Höög, förbundsjurist på Hyresgästföreningen, tycker inte att beslutet är förvånande.

– Utifrån hur lagstiftningen är konstruerad är det inte så konstigt, eftersom du har ett ansvar som förstahandshyresgäst. Sedan kan jag förvånas över beteendet att de bytt lås, men rent rättsligt är det inte något förvånande beslut, säger han till Hem & Hyra.

Enligt honom slår HD fast att förstahandshyresgästen är ansvarig i och med att den har ett avtalsförhållande med hyresvärden.

– Det är något man måste tänka på när man hyr ut i andrahand, att jag är ansvarig och måste sköta mina åtaganden gentemot fastighetsägaren i det här fallet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.