Vill se uppdaterade regler för konvertering

I höstbudgeten satsar regeringen på en planeringsstimulans för konvertering av lokaler till bostäder. Men det behövs ett uppdaterat regelverk för att underlätta konvertering, menar Fastighetsägarnas Anna Thureson.

På måndagen besökte bostadsminister Andreas Carlson två aktuella konverteringsprojekt – Fastighetstidningen skriver om besöken och har intervjuat Anna Thureson, näringspolitisk expert på Fastighetsägarna om problematiken.

Som att detaljplanen i många fall inte tillåter bostäder.

– Det tar ofta också väldigt lång tid. Den genomsnittliga tiden för detaljplan och bygglovsansökan är 4,5 år. Det säger sig självt att det begränsar möjligheterna att göra denna typ av omställningar, säger Anna Thureson till Fastighetstidningen.

Behövs lättnader i byggreglerna

Hon menar också att det behövs någon form av lättnad i byggreglerna.

– Är det verkligen rimligt att ställa samma krav på konvertering av det äldre beståndet som vid nybyggnad?

Anna Thureson ser det också som ett problem att möjligheten till direktavdrag av moms kan gå förlorad om man ändrar användningen av en lokal till bostad.

– I värsta fall kan en justeringsskyldighet utlösas, vilket innebär att man retroaktivt kan bli skyldig att återbetala för investeringar för tio år tillbaka. Det leder till att man i många fall bestämmer sig för att avblåsa konverteringsprojekt, säger Anna Thureson.

Läs hela texten här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.