”Tendenser till att inflationen ser ut att dröja sig kvar”

 

Dagens Industri gör en stor intervju med vice riksbankschef Aino Bunge. Budskapet är att hushållen bör vara beredda på ännu högre räntor.

Aino Bunge konstaterar att inflationen är på väg ner och att räntepolitiken fungerar.

– Ekonomin påverkas, speciellt inom de räntekänsliga delarna som bostadsbyggande och konsumtion. Men vi är inte så nöjda med det senaste inflationsutfallet exempelvis (i september sjönk inflationen mätt med målvariabeln KPIF till 4,0 procent och mätt med KPIF exklusive energi till 6,9 procent, Di:s anm.). Det finns fortfarande tendenser i Sverige till att inflationen ser ut att dröja sig kvar. Den underliggande inflationen ligger på nivåer som inte är förenliga med inflationsmålet. Där finns det risker, säger hon till DI.

Hon säger också att man underskattade utgångsläget kring var vi egentligen befann oss före inflationsperioden – att hushållen hade sparat i ladorna och därför kunde stå emot räntehöjningarna bättre än väntat.

– Utgångsläget är väldigt viktigt. Bedömningen av var vi egentligen befann oss har reviderats upp mycket.

– Det viktiga – och det tror jag att hushållen har tagit till sig – är att vi gick igenom en period av väldigt låga räntor som man får vara beredd på att vi inte kommer tillbaka till. Man ska ha en ekonomi som klarar räntor på de nivåer som är nu och kanske lite högre.

Läs hela intervjun här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.