Lättare att anmäla felaktig folkbokföring

 

En ny e-tjänst hos Skatteverket ska underlätta för fastighetsägare att anmäla om man tror att någon obehörig skrivit sig på adressen. Ytterligare regelskärpningar är också på gång, skriver Fastighetstidningen.

I dag får man inte reda på om någon folkbokför sig på ens adress. Skatteverket har nu tagit fram en e-tjänst där man kan anmäla om en obehörig person skrivit sig på adressen.

Korrekt folkbokföring är en fråga som Fastighetsägarna har drivit länge.

– Det är en förutsättning för att komma till rätta med svarthandel med hyreskontrakt och olaglig andrahandsuthyrning. Dessutom används felaktig folkbokföring som ett brottsverktyg i olika bidragsbrott och annan välfärdskriminalitet. Det är bra att Skatteverket efter vår dialog tagit fram en skräddarsydd e-tjänst där fastighetsägare kan anmäla misstanke om felaktig folkbokföring i sin fastighet eller på annan adress, säger Marie Öhrström, chefsjurist Fastighetsägarna Sverige till Fastighetstidningen.

På senare tid har debatten om folkbokföringen blossat upp sedan det blivit känt att kriminella har skrivit sig på andra människors adresser.

Skatteverket har även lagt ett förslag till regeringen om att i framtiden få meddela den som bor på adressen innan en annan person skriver sig där. En utredare ska också se över hur Skatteverkets folkbokföring kan förbättras.

– Det är bra om man nu vidtar ytterligare lagskärpningar och kontroller för att komma till rätta med brister i folkbokföringen, säger Marie Öhrström till Fastighetstidningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.