Sverige behöver en ”Northvolt-satsning” inom industriellt byggande

 

Arkitekten Carl Edvall Nicevski sågar på Expressen Debatt den traditionella svenska byggtraditionen och efterfrågar mod från politik och investerare att våga satsa på industriellt byggande.

Under rubriken ”Inkompetenta ingenjörer stoppar billiga prefab-hus” skriver Edvall Nicevski, som driver bolaget Prefab Design System:

”Det är ingen hemlighet att den svenska byggbranschen är ohjälpligt föråldrad i synen på bostadsbyggandet och därför oförmögen att bygga bostäder som folk har råd med. En okreativ och estetiskt inkompetent ingenjörstradition kombinerad med den traditionella arkitektuppfattningen att precis alla byggplatser är så unika att de till varje pris kräver unika byggnader har fram tills i dag hindrat utvecklingen mot ett nytt mer effektivt och för medborgarna tillgängligt bostadsbyggande.”

Lösningen, menar han, finns i det industriella byggandet.

”Det redan existerande svenska industriella bostadsbyggandet är en till stora delar outnyttjad resurs med en oförtjänt liten marknadsandel. En resurs som med sin effektiva och snabba byggprocess skulle kunna göra skillnad på allvar och ge Sveriges unga möjlighet till en egen nyproducerad bostad. Vägen till framgång heter branschöverskridande koncept, prefabricering och robotisering.”

”Var finns politikerna som vågar satsa på industriellt nytänkande inom bostadsbranschen? Och var finns de investerare som ser framtidens affärsmöjligheter i ett nytt billigare och arkitektoniskt bostadsbyggande? Efterfrågan är global.”

Läs hela inlägget här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.