Hyresgästföreningen: Privatvärdarna fortsätter gå med vinst

 

Hyresgästföreningen menar i en ny rapport att privatvärdarnas vinst per hyreskrona uppgår till nästan 25 procent.

– Den långvariga krisen har grävt djupa hål i mångas hushållsbudget, i år har många ett ännu tuffare ekonomiskt läge än i fjol. Men fastighetsbranschen fortsätter vara lönsam. Det ser vi svart på vitt när vi granskar fastighetsbolagens egna redovisningar. Med det i åtanke sticker fastighetsvärdarnas krav på chockhöjda hyror verkligen i ögonen. Hyresrätten kan inte bara vara en vinstmaskin för landets fastighetsägare utan måste också vara ett tryggt hem för Sveriges hyresgäster, säger Martin Hofverberg, chefekonom på Hyresgästföreningen.

I rapporten Privatvärdarnas ekonomi analyseras kostnadsutvecklingen för strax under 30 privata fastighetsägare, av olika storleksordning, spridda över landet. Uppgifterna har hämtats ur företagens offentliga årsredovisningar för perioden 2018–2022. Rapporten gör även ett nedslag i första halvan av 2023 för att fånga vad som sker här och nu. Totalt berör analysen 200 795 lägenheter, vilket motsvarar 19 procent av de hyreslägenheter som ägs och förvaltas av privata fastighetsägare runtom i landet.

Enligt rapporten är vinsten per hyreskrona så hög som 25 procent under 2022. Det innebär att för varje 100 kronor fastighetsägarna får in från hyresintäkter är 25 kronor ren vinst.

– Det finns en dubbelhet från fastighetsägarnas sida som faktiskt provocerar. Ena stunden kräver de rekordhöga hyreshöjningar för att ”rädda hyresrätten”. Men när de i nästa stund ska rapportera till sina ägare får vi läsa om starka resultat och god avkastning. Hur kan fastighetsägarna motivera de här chockhöjningarna av hyror när deras ekonomi under så lång tid varit urstark? Den frågan får fastighetsägarna gärna svara hyresgästerna på, säger Madeleine Olausson, rapportförfattare och utredare på Hyresgästföreningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.