Byggstoppet kräver en kriskommission

 

Fem aktörer från helt olika håll i branschen kräver på Aftonbladet Debatt att regeringen tar tag i bostadsbyggkrisen.

Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen, Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads, Catharina Elmsäter-Svärd, vd Byggföretagen , Anders Nordstrand, vd Sveriges allmännytta och Johan Nyhus, förbundsordförande HSB, skriver ett gemensamt inlägg där de beskriver situationen: Uppdämt underskott på 200 000 bostäder, behovet ligger enligt Boverket på 67 000 nya bostäder om året, men just nu byggs cirka 20 000. Det hotar den gröna omställningen i norr, det leder till arbetslöshet i byggsektorn, och en byggarbetare skapar ytterligare tre jobb. När det väl vänder kan vi ha fått ett kompetenstapp i nivå med på 90-talet, då en hel generation byggarbetare försvann.

De skriver: ”Det är tydligt att den rådande bygg- och bostadskrisen både drabbar den enskilde såväl som hela samhället. Därför kräver vi handlingskraft från politiken.
Vi som skriver den här debattartikeln representerar alla delar av samhällsbyggnadssektorn. Vi har olika ingångsvärden och förhållningssätt till vad som behöver utvecklas på bostadsmarknaden – men är alla överens om att dagens situation är ohållbar och att det kräver en kraftsamling.
Vi ser med oro över att det politiska ansvaret tryter. Därför kräver vi att politiken lyssnar på branschen och startar en kriskommission med syfte att ta fram skarpa åtgärder för att vända byggkrisen och öka bostadsbyggandet snarast möjligt.”

Läs hela inlägget här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.