Inte en dag för tidigt för en hyreslagstiftning med fokus på grannars trygghet

 

KRÖNIKA | Som bostadsbolag måste vi ha verktygen för att ge våra kunder trygga områden. Förslagen som läggs fram av utredningen Tryggare bostadsområden innebär ett nödvändigt skifte i fokus. Att grannars rätt till en trygg vardag ska gå före rätten att bo kvar om brottslighet drabbar kringboende borde vara självklart, skriver MKB:s vd Marie Thelander Dellhag.

Vi är många som har sett framemot utredarens slutsatser i slutbetänkandet till utredningen Tryggare bostadsområden som nyligen presenterades. Att hyreslagstiftningens bestämmelser kring uppsägning inte har uppdaterats sedan 90-talet har varit mer än önskvärt tydligt för fastighetsägare som försöker upprätthålla trygghet i sina bostadsområden. Grunden i det trygghetsskapande arbetet kommer alltid vara de förebyggande insatserna som syftar till att lyfta våra bostadsområden genom att satsa på områdesutveckling och möjligheter för individer att utvecklas – inte minst barn och unga. Men när brottslighet drabbar bostadsområden behövs fler verktyg. Och det är tydligt att dagens lagstiftning gör det väldigt svårt att säga upp hyresgäster som skapar otrygghet genom kriminalitet och brott, vilket vårt bolag MKB blivit tydligt varse.

Det spelade ingen roll att hotbilden överfördes på grannarna, varav många naturligtvis var väldigt rädda och flera valde att flytta

I ett par krönikor (läs här och här) har jag beskrivit hur upprepad skottlossning mot en lägenhet och en bomb i trapphuset inte varit tillräckligt för uppsägning. Det slog både hyresnämnden och hovrätten fast. Trots att rätten konstaterade att våldsdåden mot byggnaden berodde på boendes koppling till grov kriminalitet fick hyresgästen bo kvar. Det spelade ingen roll att hotbilden överfördes på grannarna, varav många naturligtvis var väldigt rädda och flera valde att flytta. Här vägde hyresgästens rätt till bostaden tyngre än grannars rätt till trygghet och säkerhet.

Men i det förslag som statens utredare Thomas Edling lämnade över till justitieministern härom veckan syns ett skifte i fokus. Utredningen landar tydligt i att övriga boendes rätt till trygghet ska prioriteras i högre utsträckning. Det är inte rimligt att hyresgäster som genom brottslighet gör sina områden otrygga får bo kvar när grannars rätt till trygghet kringskärs. Det är för oss och många fastighetsägare själva grunden i den här frågan. En skyddslagstiftning som hyreslagstiftningen måste vara till för att skydda majoriteten av de boende.

Men som fastighetsägare måste vi också agera för att skapa trygghet. Det förväntar sig våra hyresgäster

Det är till exempel rimligt att det ska kunna finnas konsekvenser för personer som genom kriminalitet bidrar till en hotbild mot sig själv och därmed hela sitt grannskap, vilket utredaren också föreslår. Våldsdåd som drabbar en fastighet, en sprängning till exempel, är en så allvarlig händelse som påverkar såväl många boende som medarbetare och tredjeman att det måste finnas en möjlighet att se till att hyresgästen flyttar. Frågan är självklart polisiär i första hand; polisen kan erbjuda skydd eller se till att personer lagförs. Men som fastighetsägare måste vi också agera för att skapa trygghet. Det förväntar sig våra hyresgäster.

Det är kanske den förändring som mest signalerar den nödvändiga omsvängningen i hur lagstiftaren ser på rätten till trygghet

En annan viktig parameter i utredningens slutsatser är att brottslighet som försämrar närmiljön runt bostaden ska kunna ligga till grund för uppsägning. Det är kanske den förändring som mest signalerar den nödvändiga omsvängningen i hur lagstiftaren ser på rätten till trygghet. Likaså utgår utredningen från en helhetssyn på trygghetsfrågan i ytterligare ett avseende där vi som bolag har påpekat behov av förändring. Enligt utredningens förslag ska handlingar på längre avstånd från bostaden också kunna ha en påverkan, om en hyresgäst exempelvis följer efter eller söker upp en person från närområdet och begår en våldshandling i en annan del av staden.

Förvaring av vapen och explosiva ämnen har enligt tidigare rättsfall konstaterats inte utgöra en störning eftersom grannarna inte känt till förvaringen, vilket förstås är helt orimligt

Ytterligare verktyg föreslås, bland annat genom att det i fler situationer ska gå att säga upp kontrakt på grund av brott i bostaden. Förslaget att ta bort kravet på att lägenheten ska användas helt eller till väsentlig del för brottslighet är viktigt. Även störningsbegreppet vidgas till att omfatta sådant som kan vara en fara för hyresgäster även om de inte känner till det. Förvaring av vapen och explosiva ämnen har enligt tidigare rättsfall konstaterats inte utgöra en störning eftersom grannarna inte känt till förvaringen, vilket förstås är helt orimligt. En sådan förvaring kan naturligtvis leda till ödesdigra konsekvenser för grannar. Likaså kan annan brottslighet i bostaden leda till en ökad otrygghet för grannar.

Men ibland är uppsägning det enda alternativet, och då är det rimligt att allvarliga störningar som påverkar boendet ska kunna anges som grund

Det är samtidigt viktigt att tillägga att uppsägning av hyreskontrakt är en yttersta utväg som används när det inte finns några alternativ kvar. Det är inte önskvärt att ha en hög uppsägningstakt. Därför har vi och många andra bostadsbolag ett väldigt aktivt förebyggande arbete för att det inte ska behöva gå så långt. Det handlar om att hantera störningar tidigt och gå till botten med problematik som uppstår. På MKB har vi bosociala utvecklare i varje bostadsområde och en grupp som centralt i bolaget jobbar med de störningar som är allvarligare. Där finns ett nära samarbete med socialtjänst som också är en viktig del. Men ibland är uppsägning det enda alternativet, och då är det rimligt att allvarliga störningar som påverkar boendet ska kunna anges som grund.

En remissrunda pågår under hösten, under den tiden kommer också vi som bolag sätta oss in detaljerat i vad en ny lagstiftning kan komma att innebära för oss. Men sammantaget kan konstateras att verktygslådan utökas. När lagändringarna i någon form träder i kraft kommer det inte vara en dag för tidigt.

Marie Thelander Dellhag
Vd, MKB, Malmö

 

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Krönikan ger mig anledning att gå tillbaka till Brf Linjalen i Sundsvall. För några år sedan uppdagades att styrelsen ville se utdrag ur brottsregistret på köpare innan man tog ställning ansökan om att bli medlem. Olika bedömningar av agerandet framkom.

    Även DN* tar nu upp problematiken. Det som sägs får mig att tänka på hur mycket som gått på tok i Sverige.

    Att utreda när den som vill flytta in i en bostadsrätt – eller i en hyresrätt – kan/får avvisas, eller i vilka situationer dessa nyttjanderätter kan förverkas, känns mindre fel idag än det gjorde för elva år sedan. När en bostadsrättshavare eller hyresgäst kan vägras hyra ut sin bostad i andra hand till en viss person rymmer samma problematik.

    Var en gängbrottsling och hans anhöriga ska bo – i brottslingens fall då han inte är frihetsberövad – återstår givetvis. I den situation där landet befinner sig är det tyvärr ont om enkla/självklara lösningar…

    *) https://www.dn.se/ledare/alice-teodorescu-mawe-bostadsrattsforeningar-maste-fa-storre-makt-att-porta-nya-medlemmar/

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.