EU: Inga tvingande renoveringskrav

Det blir inga tvingande EU-krav på obligatoriska renoveringar av enskilda bostadshus. I fredags landade trilogmötet i en kompromiss, skriver Fastighetstidningen.

Kompromissen ”bekräftas av läckta dokument” från förhandlingarna, enligt Fastighetstidningen.

Kraven på obligatoriska renoveringar av bostäder ska nu vara borta och uppgörelsen ska istället landa i krav ska ställas på den genomsnittliga energiprestandan sammantaget i varje medlemsland.

Varje medlemsland ska definiera de 40 procent sämsta byggnaderna, och av dessa kommer det att ställas krav på att en viss andel ska renoveras. Men då efter principen att hela bostadsbeståndet inom ett land betraktas som en enhet, och att det inom denna så att säga ska ske en kollektiv förbättring.

– Det är en stor framgång. Nu får de enskilda medlemsländerna möjligheten till flexibel anpassning. Det är självklart så att man inte helt kommer undan krav på att renovera de sämsta byggnaderna, och det bör man inte heller göra. Men det blir alltså inte krav på enskilda byggnader att uppnå en specifik energiprestanda till ett visst datum, säger För Rikard Silverfur, chef utveckling och hållbarhet Fastighetsägarna Sverige till Fastighetstidningen.

I december väntas nästa trilogförhandling att genomföras. Där är förhoppningen att kunna enas kring vilken procentuell energibesparing inom det samlade byggbeståndet som länderna ska uppnå. Men klart är alltså att kravet på obligatoriska renoveringar av enskilda byggnader är borta.

Läs hela Fastighetstidningens artikel här. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.