”Det är inte bostadsmarknadens utveckling som är problemet”

 

Nicklas Gretzer (M) replikerar på Annie Croonas debattartikel på Göteborgs-Posten.

Fritidspolitikern Nicklas Gretzer hänvisar bland annat till Jan Jörnmarks Ratio-rapport där han menar att Jörnmark förklarar att de åtgärder som Croona förespråkar har testats och misslyckats.

”Sverige har under decennier implementerat flera av de lösningar Croona nu föreslår, inklusive omfattande hyresreglering, statliga stöd, stor allmännytta och statlig styrning med komplexa byggregler. Dessa välmenande lösningar, som var avsedda att skapa en mer rättvis bostadsmarknad, har uppenbart resulterat i oavsiktliga konsekvenser, såsom bostadsbrist i städerna och överskott i glesbygden”, skriver han.

Gretzer menar också att det är fult att hoppa på dem som valt att satsa på att köpa sin egen bostad.

”Croonas felriktade påhopp på dem som satsat och gjort bostadskarriär är inte vackert att se. Många, och jag vill sträcka mig till de flesta, som gjort bostadskarriär har gjort uppoffringar för att ha råd att köpa sin bostad. Att bostadsmarknaden utvecklats som den gjort är inte problemet, problemet är bostadsbristen som kommer av att det inte byggs tillräckligt med bostäder och då främst billiga bostäder på rätt plats. Våra problem på bostadsmarknaden beror främst på den politik som historiskt bedrivits och som Croona nu vill ha mer av, och inte på tidigare prisuppgångar på befintliga bostadsrätter. Tvärtom är de stora prisuppgångarna en effekt av den usla bostadspolitik som förts i decennier.”

Läs hela repliken här och Annie Croonas första inlägg här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.