Avfallshantering – en marknad som lockar kriminella

 

Lagstiftningen har inte hängt med. Organiserad brottslighet ser nu avfallshantering som en lönsam och tämligen riskfritt sätt att tjäna pengar. Fastighetstidningen har gjort ett reportage om verksamheten.

– Vi har ett system som fungerat bra för företag som vill göra rätt och efterleva lagstiftningen. Men för de som inte bryr sig har vi en tillsyn som är godtrogen eftersom den till stora delar bygger på egenrapportering och föranmälda tillsynsbesök. Det fungerar förstås inte på dessa oseriösa personer. Kanske att vi varit lite för naiva, säger Henrik Forssblad, kommissarie som arbetar på polisens Nationella Utvecklingscentrum, till Fastighetstidningen.

Polisen menar att miljöbrottsligheten har bytt skepnad, från nedskräpningar till mer organiserad verksamhet, där det finns förgreningar till ekonomisk brottslighet och svart arbetskraft. Fastighetstidningen skriver om kopplingar till Hells Angels.

En förstärkt tillsynsprocess utreds just nu. Förslag finns även att införa vandelprövning för att komma åt oseriösa aktörer, som för restaurangägare som vill ha alkoholtillstånd. Ett förslag som genomförts är att kommunen ska kunna kräva att man ska ha säkerhet i bank eller försäkring för att ta hand om saneringskostnaderna om aktörerna går i konkurs.

– Då kan det bli svårt för mindre aktörer att få dessa säkerheter, vilket kan leda till viss självsanering i branschen. Det kan även sätta press på återvinningsindustrin att tillskapa egna försäkringsbolag eller saneringsfonder med kontroll av de som får försäkring, säger Andrea Hjärne, miljöjurist på Avfall Sverige, kommunernas branschorganisation inom avfallshantering till Fastighetstidningen.

Läs hela reportaget här. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.