Mäklarna tror på stillastående priser under sista kvartalet

En majoritet av fastighetsmäklarna tror att priserna på både villor och bostadsrätter blir oförändrade under det fjärde kvartalet. Det visar Mäklarinsikt, Sveriges största undersökning bland fastighetsmäklare. Andelen som tror att priserna sjunker har blivit större sedan den senaste undersökningen.

I den kvartalsvisa undersökningen Mäklarinsikt får Mäklarsamfundets medlemmar svara på frågor om utvecklingen på sin lokala marknad. Inför det fjärde kvartalet 2023 har 780 fastighetsmäklare över hela landet svarat på frågor om bland annat prisutveckling, utbud och efterfrågan.

– Inför årets sista kvartal är signalerna blandade. Mycket talar för fortsatt stabil prisutveckling på de flesta marknader. Det som talar emot är främst ytterligare räntehöjningar och ett stort utbud. Det speglas i att en växande andel fastighetsmäklare tror att priserna backar under årets sista månader, säger Joakim Lusensky, analys- och kommunikationschef på Mäklarsamfundet.

64 procent av fastighetsmäklarna tror på oförändrade småhuspriser under fjärde kvartalet 2023 (72 procent förra kvartalet). Motsvarande andel för bostadsrätter är 54 procent.

33 procent av villamäklarna (16) och 42 procent av bostadsrättsmäklarna (21) tror att priserna sjunker under det fjärde kvartalet.

47 procent tror att småhusutbudet ökar under tredje kvartalet. Motsvarande andel för bostadsrätter är 45 procent.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.