S-politiker i Linköping: ”Det behövs en debatt om rivningar”

 

Dagens Arena har gjort ett stort reportage om segregationen i det särskilt utsatta området Skäggetorp i Linköping. De socialdemokratiska kommunalrådet Elias Aguirre är inne på att staten ska kunna kräva att kommuner river bostäder i utsatta områden.

– Nyligen fick vi lägga ned högstadiet här då en tredjedel av eleverna utgjordes av nyanlända barn. Flyktingvågen 2015 knäckte skolan, är min bedömning. Kunskapsresultaten sjönk, och det blev allt svårare för lärarlaget att hantera situationen. 97 procent av eleverna på skolan hade ett annat modersmål än svenska. Då var det bättre att till slut flytta ut eleverna på olika skolor, säger Elias Aguirre till Dagens Arena.

– Vi har haft en egen bosättning där många flyttar till de här bostadsområdena, för det är här det finns lediga bostäder och landsfränder. Inget välfärdssystem klarar den typen av påfrestning som vi har haft de senaste decennierna. Kommunerna ska ta ett stort ansvar men kommer inte att klara det själva, fortsätter han.

Han menar att det finns många lediga lägenheter i Skäggetorp i dag, vilket gör området till en måltavla för social dumpning.

– Det jag vill se är att staten går in och säger att kommunerna måste vända utvecklingen. Hittar man inte lösningar ska staten kunna kräva att man river bostäder. Det blir som ett sista hot för att faktiskt få till en förändring, säger Elias Aguirre.

Läs hela reportaget här. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.