Utredningen om att vräka kriminella välkomnas

Fastighetsägarna välkomnar förslaget om att det ska bli lättare att säga upp grovt kriminella från bostäder och lokaler. Även Rikshem ser positivt på förslaget.

Utredningen ”Tryggare bostadsområden” överlämnade på onsdagen sitt betänkande till regeringen. Utredningen föreslår att det ska bli lättare att säga upp kriminella lokal- och bostadshyresgäster som begår brott i lokalen, bostaden, fastighetens gemensamma utrymmen eller i omgivningen.

– Alla har rätt att känna sig trygga där de bor. Barn ska inte behöva konfronteras med våldsbrott när de leker på gården, är vid idrottsplatsen eller går till skolan. Barn och unga behöver också skyddas mot risken att rekryteras in i lokala kriminella gäng. Dessutom är det viktigt att fastighetsbolagens anställda kan känna sig trygga på sin arbetsplats, säger Anders Holmestig, vd Fastighetsägarna Sverige.

Fastighetsägarna har länge arbetat för att ge hyresvärdar och bostadsrättföreningar bättre juridiska verktyg för att kunna minska brottslighet i och omkring fastigheten och välkomnar förslagen.

– Vi välkomnar utredarens förslag. Dagens lagstiftning är föråldrad och ineffektiv. Det är inte en rimlig ordning att den skötsamma majoriteten tvingas flytta när några enstaka hyresgäster sätter skräck i ett område. Men att ändra hyreslagen räcker inte för att bekämpa brottsligheten. Polisen, socialtjänsten och skolan är nycklar för att bryta utanförskap och förebygga brott, säger Anders Holmestig.

Fastighetstidningen har pratat med Rikshems chefsjurist Carl Conradi, som även han är positiv.

– På Rikshem ser vi positivt på att utredningen verkar vilja anpassa lagstiftningen till dagens samhällsklimat, och att hyreslagens karaktär av skyddslagstiftning skiftar till att i större utsträckning skydda hyresgästkollektivet istället för den enskilde hyresgästen. För oss som arbetar med trivsel och trygghet varje dag är det glädjande att se att skyddet för hyresvärdens personal så tydligt framhålls som ett skyddsvärt intresse och att hot eller våld mot fastighetsägarens personal inte accepteras. Det är inte ovanligt att vår personal känner sig otrygg när de utför arbeten i vissa områden, säger Carl Conradi till Fastighetstidningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.