”Vi får aldrig acceptera att den grova brottsligheten blir en del av vardagen”

Socialtjänsten bör kunna kontrollera hyresavtal och neka ekonomiskt bistånd för olovlig andrahandsuthyrning. Det är ett av åtta förslag som Sveriges Allmännyttas vd Anders Nordstrand och Fastighetsägarnas vd Anders Holmestig kommer med i ett debattinlägg på Dagens Samhälle.

I dag presenterar utredningen Tryggare bostadsområden – där Fastighetsägarna och Sveriges Allmännytta har deltagit – sitt slutbetänkande.

I samband med detta kommer Nordstrand och Holmestig med sitt inlägg och åtta förslag för att skapa tryggare områden i utsatta områden och bekämpa grov brottslighet.

Bland annat vill de lätta på sekretessbestämmelser mellan myndigheter och även öka möjligheterna för fastighetsägare att dela information om lagöverträdelser med polis eller socialtjänst.

De vill att socialtjänsten ska få möjlighet att kontrollera hyresavtal och neka ekonomiskt bistånd om uthyrningen inte godkänts av fastighetsägaren.

De vill också stärka Polisens möjlighet att kamerabevaka brottsutsatta platser.

”Effektiva verktyg för att säga upp dem som begår brott i sin bostad, lokal eller närområde är en viktig del i att skapa tryggare bostadsområden, men den behöver kombineras med långsiktiga investeringar i socialt och förebyggande arbete”, skriver de.

Läs hela inlägget här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.