Nya regler för bostadsbidrag på gång – ska minska risken för skuldfälla

Regeringen vill införa nya inkomstunderlag för bostadsbidrag, som ska minska risken för felaktiga utbetalningar, återkrav och skuldsättning.Fastighetsägarna välkomnar initiativet, skriver Fastighetstidningen.

Nyligen gjorde Hyresgästföreningen en rapport om bostadsbidraget som skuldfälla, något som Lennart Weiss sedan kommenterade i Veckans Aktuellt.

Nu har regeringen gett Försäkringskassan i uppdrag att ta fram nya underlag, som gör att risken för återbetalningskrav ska minska betydligt.

– Detta är ett värdefullt skydd för den enskilde, då det för hushåll med små marginaler lätt övergår i en långsiktig skuldproblematik. Utöver det uppenbara gör skuldproblematiken det svårare att flytta till ett billigare boende, säger Martin Lindvall, samhällspolitisk chef Fastighetsägarna Sverige till Fastighetstidningen.

Bidrag ska gå till de hushåll som verkligen behöver ekonomiskt stöd, säger äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje.

– Det ska vara lätt att göra rätt och genom att införa månadsrapportering kan risken för återkrav inom bostadsbidraget minska med så mycket som 90 procent. Det här är viktigt för att barnfamiljer med bostadsbidrag ska få rätt belopp från början. Dessutom innebär ändringen att det blir lättare för staten att hindra personer från att tillskansa sig bidrag på felaktiga grunder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.