”En schysst väg in i byggsverige” – nytt projekt ska ge ukrainska flyktingar jobb

Med projektet ”En schysst väg in i byggsverige” tar byggbranschen via Galaxen Bygg ansvar för att hjälpa flyktingar från krigets Ukraina till arbete inom bygg i Sverige.

Projektet har beviljats medel från Svenska ESF-rådet och kommer starta igång i oktober.
– I dessa för många dystra tiderna känns det fantastiskt att vi som bransch tillsammans kan ta ett gemensamt ansvar för att hjälpa fler människor som har det svårt. Galaxen Bygg har via sin långvariga rehabiliterings- och rekryteringsverksamhet ett brett nätverk i byggsverige och en unik förmåga att hitta passande arbetsplatser till individer med särskilda behov samt kompetens för att stötta arbetsgivaren under hela rekryteringsprocessen, säger Mats Pernhem, vd på Galaxen Bygg.

Många flyktingar från Ukraina finns dessutom redan i branschen, men kan ha hamnat på arbetsplatser utan schyssta villkor.

Säkrar trygga anställningar

– Via Galaxen Bygg kan vi säkra att de i stället hamnar i trygga anställningar och vi kan dessutom fortlöpande hjälpa arbetsgivarna med administration kring till exempel med vilka ekonomiska stöd det finns eller hur olika regelverk ser ut, säger Maria Nordin, verksamhetsutvecklare på Galaxen Bygg.

Catharina Elmsäter Svärd, vd på Byggföretagen, säger:
– När människor tvingas fly från Ukraina, på grund av Rysslands invasionskrig, kan det vara svårt att komma till ett nytt land för att jobba, leva och bo. Från oss i Byggbranschen är detta därför ett viktigt initiativ.

Projektet kommer i en första fas främst ha fokus på Stockholm och Umeå där Galaxen Bygg redan har upparbetade nätverk och goda samarbetspartners för ändamålet. Galaxen Bygg har erfarenhet av liknande arbete sedan tidigare och projektet är en del i ett större långsiktigt arbete för att hjälpa liknande målgrupper in på arbetsmarknaden i byggsektorn.

Galaxen Bygg AB är ett unikt, icke vinstdrivande, branschinitiativ som grundades 1986. Företaget ägs gemensamt av Bravida, Byggföretagen, JM, NCC, Måleriföretagen i Sverige, Peab och Skanska. Galaxen Bygg har runt 60 anställda över hela landet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.