”Ett allmännyttigt bolag kan väl inte vilja skicka sina hyresgäster ner i fattigdom?”

I förra veckan meddelade allmännyttiga Gotlandshem att de yrkar på en hyreshöjning på 17,53 procent för 2024.
Kristoffer Burstedt, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen region Stockholm, säger till Hem & Hyra:
– Jag har aldrig sett ett högre yrkande från ett kommunalt bolag eller en privatvärd. Jag menar, 17,53 procent är ju inte klokt. Det skulle vara en social katastrof. Ett allmännyttigt bolag kan väl inte vilja skicka sina hyresgäster ner i fattigdom?

Gotlandshems vd Joakim Martell säger till Hem & Hyra:
– Det är mig veterligen rekord, det högsta vi har krävt, men vi behöver det. Bland annat är kostnaderna för vatten och fjärrvärme högre här än i resten av riket. Även byggkostnader blir högre på grund av att vi är en ö. säger han.

Han säger också att 17,53 procent är ett snitt.
– Det kommer att bli krav på högre hyreshöjningar på vissa lägenheter och lägre än 17,53 procent på andra. Men jag vill inte säga hur spannet ser ut mellan det lägsta och högsta hyreskravet, säger han till Hem & Hyra.

Hyresgästföreningens Kristoffer Burstedt ifrågasätter en formulering i Gotlandshems pressmeddelande. Han säger till Hem & Hyra:
– De säger att de inte ännu tagit hänsyn till de lokala förutsättningarna, det ska göras sen. Men är det här ett yrkande då eller bara ett fiktivt räkneexempel?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.