”Parterna tjänar för mycket pengar på systemet”

Dagens Industri gör en stor intervju med Hebas Patrik Emanuelsson och Trianons Olof Andersson, bland annat om hyressättningssystemet. De två börs-vd:arna är överens om att systemet är dåligt men tror inte att det kommer att ändras – hyresmarknadens parter tjänar så mycket pengar på systemet att det ligger i deras intresse att behålla det.

Olof Andersson:
– Jag vill inte ha marknadshyror, men det här systemet måste reformeras. Det är i grunden en reglering som kom till under andra världskriget och har blivit kvar. Det kostar också hundratals miljoner i förhandlingsavgifter till Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna, så det är himla dyrt. De som står bakom det här systemet är svaret skyldiga till alla våra ungdomar som söker bostad.

På frågan om man inte hade kunnat hyresreglera med index, som man gör med kommersiella fastigheter säger Patrik Emanuelsson:
– Det hade nog fungerat bra. Det är dock i princip omöjligt att förändra det här systemet, så det blir teoretiskt.

Olof Andersson:
– Det hade varit bra, men svårt att genomföra. För hyresgästerna hade det skapat förutsägbarhet och förmodligen även lägre hyror över tiden. Men inget kommer att hända, för parterna tjänar för mycket pengar på det och politikerna är för rädda för att ta i frågan.

Läs hela texten – som även behandlar bland annat värdering av bostadsfastigheter och den dystra börsutvecklingen – här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.