Northvolts larm: Byggkrisen hotar tidsplanen

Dagens Industri skriver på tisdagen om Northvolts tillväxtproblematik. De anställer 100–150 personer i månaden – men bostadsbyggandet har tvärnitat. Bostadsproblematiken gäller flera av de snabbväxande städerna i Norrland.

Northvolt växer – men kan inte växa så mycket som de hade velat, på grund av bostadsbristen.

– Det får direkta konsekvenser på möjligheten att bygga vidare i fabriken i den takt vi tänkt, säger Fredrik Hedlund, chef för Northvolts cellproduktion till Dagens Industri.

Bostadspolitik.se:s experter har länge lyft den här problematiken som är ett resultat av bostadsbristen och byggkrisen.

Northvolt har i dag ungefär 2 400 anställda i Skellefteå, snart är siffran 4 000. Men bostadsbyggandet hänger inte med.

Patrik Larsen, exploateringschef i Skellefteå kommun säger till DI att kommunen har tagit tillbaka markanvisningar på 800 byggrätter det senaste året.

– Det som händer ytterst är att vi kommer inte att ha personal som har möjlighet att flytta till Skellefteå och ta jobb på Northvolt. Det får direkta konsekvenser på möjligheten att bygga vidare i fabriken i den takt vi tänkt, säger Fredrik Hedlund.

Det här kan leda till att Northvolt kan komma att finansiera eller delfinansiera projekt.

– Jag tror att man hitta många lösningar för oss och hjälpa till bortom det vi gör i dag. Men det är för tidigt att vara konkret, säger Hedlund som efterlyser politiska åtgärder.

Även i Luleå och Boden återfinns den här problematiken, vilket DI skriver om här. 

– Sedan förra sommaren till i dag byggs det ungefär en tredjedel av vad det görs ett vanligt år, säger Luleås kommunstyrelses ordförande Carina Sammeli (S) till DI.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.