Inget radonbidrag i budgeten

– Det är en stor besvikelse att se att regeringen inte har förstått hur viktigt radonbidraget är. I Sverige har hundratusentals bostäder fortfarande för höga radonhalter, trots detta finns inte radonbidraget med alls i den presenterade budgeten för 2024, säger Dag Sedin, ordförande Svensk Radonförening.

Under 2022 fasades radonbidraget ut och i det nyligen framlagda budgeten finns inget bidrag med.

– I Sverige har hundratusentals bostäder fortfarande för höga radonhalter. Radonbidraget har de senaste åren varit väldigt välanvänt och det har de facto avhjälpt stora problem genom att minska hälsoproblem relaterade till för höga radonhalter i bostäder. Utfasningen av radonbidraget under 2022 var riktigt dålig. Det avsattes alldeles för lite pengar och resultatet blev att pengar tog slut redan i april det året. Det resulterade i att det låg en massa ansökningar som inte hade hunnits behandlats på länsstyrelserna runt om i landet. Så utfasningen var som sagt väldigt dålig när inte ens alla som sökte om radonbidrag under 2021 ens fick det. Människor som har ansökt om radonbidrag vill ju göra dessa åtgärder, säger Dag Sedin.

Inför valet 2022 gjorde Svensk Radonförening en valenkät som bekräftade att de flesta partierna i den nya regeringen tyckte att Radonbidraget skulle återföras. Med fokus på Tidöavtalet kom det löftet i glömska, menar föreningen. På radondagen i mars 2023 bekräftade KD, SD och L att de var positiva till ett återinförande av radonbidraget.

– Nu när vi fått budgeten för 2024 ser vi inte ett spår av radonbidrag. Man undrar varför ett bidrag på 30 miljoner per år, som möjliggör att ett par tusen hushåll får råd med en radonsanering, fortsätter att ignoreras. Jag förvånas över denna totala tondövhet som verkar finnas, den är ytterst beklaglig och oförståeligt, säger Dag Sedin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.