Winsth: Hushållen tar för lätt på åtstramningarna

Nordeas chefsekonom Annika Winsth skriver i en krönika på Fastighetstidningen att motståndskraften i ekonomin har varit starkare än förväntat. Därmed får vi leva med högre räntor längre.

Att ”övervintra” en kortare periods i väntan på lägre räntor blir därmed svårare än många hade tänkt sig.

Winsth skriver:

Vad gäller hushållen och bostadsmarknaden är min bedömning att hushållen fortfarande tar lite för lätt på åtstramningarna. Risken är uppenbar att vi inte bara behöver tampas med hög inflation och högre räntor i höst utan också att arbetsmarknaden vänder åt fel håll. I den miljön borde bostadspriserna inte vända upp som nu, utan tvärtom falla ytterligare.

Vad gäller den kommersiella fastighetsbranschen är det viktigt att inte dra alla över en kam. Det är stora skillnader bolagen emellan, men det är trots det klokt att vara ödmjuk. Ju längre det dröjer innan centralbankerna sänker räntorna, desto större utmaningar även för bolag som i dag har goda förutsättningar.”

Läs hela krönikan här. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.