VECKANS AKTUELLT | Mycket talar för att räntehöjningarna vi nu ser är skadliga, menar vår expertkommentator Kent Persson, som är fortsatt väldigt besviken över regeringens budget: ”Den stödjer inte bostadsbyggande överhuvudtaget, krisen kommer att fördjupas under hösten.” Kent Persson håller inte med professor Hans Lind om rotavdraget, men för en gångs skull håller han med Hyresgästföreningen. Och den norska modellen med uthyrning av privatbostäder är intressant.
Anna Bellman programleder Veckans Aktuellt.
Riksbanken höjde som väntat styrräntan med 25 punkter, till 4,00 procent. Samtidigt är flera inom ekonomkåren kritiska och menar att det nu får räcka med räntehöjningar.
– Det var väntat att de skulle höja, vi får se om det kommer fler höjningar. Samtidigt ifrågasätts deras agerande brett i finans- och fastighetssektorn. Robert Boije har jag stor förtroende för, han har välgrundad kunskap och argumentation. Räntehöjningar biter nu och mycket talar för att räntehöjningarna vi ser nu är direkt skadliga. De påverkar hushållen och samhällsekonomin negativt och så länge räntan stiger kommer vi att se ännu brantare fall när det gäller nyproduktion av bostäder, säger Kent Persson i Veckans Aktuellt.
Ingen vändning i bostadsfallet utan politiska reformer
Det blev inga ytterligare bostadspolitiska nyheter i statsbudgeten som slutligen presenterades i veckan. Det landade i förlängt höjt bostadsbidrag, höjt rot-tak och stimulanser för ombyggnationer av lokaler till bostäder och till kommunerna för planering av småhus.
– Regeringen säger att de förstår att byggkrisen påverkar samhällsekonomin negativt och pekar på att åtgärderna ska hjälpa till – men det gör de inte alls. Jag är oerhört besviken på den här budgeten, den stödjer inte byggnation av bostäder överhuvudtaget. Krisen vi ser nu kommer att fördjupas ytterligare under hösten. Fler byggbolag kommer att varsla, det kan bli fler småhuskonkurser och så vidare.
– Lyssnar man på politiken och finansminister Elisabeth Svantesson så verkar hon tro att 2025 vänder det. Men när det gäller nyproduktion av bostäder handlar det snarare om tio år än om ett par år. Det kommer inte att vända utan politiska reformer.
Inte överens med Hans Lind om rotavdraget
Professor Hans Lind tillhör dem som inte tycker att det ska subventioneras så mycket. I en intervju med Affärsvärlden diskuterade han stöd och subventioner och är väldigt skeptisk till rotavdraget.
– Där är vi inte överens. Bor man i ett land som har bland de högsta skatterna i världen kan man förvänta sig en del. Regeringen arbetar med rotavdrag och det har visat sig lyckosamt – men det räddar inte bostadsbyggandet, säger Kent Persson.
– Bostadsbranschen efterfrågar inte bidrag, utan snarare avreglering, till exempel fri hyressättning i nyproduktion.
Helheten är viktig
Bostadsminister Andreas Carlson gav i veckan Boverket en ny uppgift: de ska redovisa var det finns byggbar mark för småhus och om den marken ligger där det är lönsamt att bygga. Boverket ska också kartlägga var det byggs småhus av olika typer, vilka företag som står för byggandet och i vilken utsträckning kommuner upplåter tomter för småhusbyggande.
– Regeringen måste göra flera saker samtidigt. Det här är inte fel, det kommer på sikt att skapa bättre möjligheter. Men tittar man ute i landet så är det på många håll inte markfrågan som är problemet – det är efterfrågan. Och regeringen ligger nu väl tungt på småhussidan, de måste också skapa bättre möjligheter för hyresrätten, de måste titta på helheten på bostadsmarknaden. Det måste gå att hyra en lägenhet om du ska flytta för jobb, studier eller kärlek. Att man måste köpa en bostad för att kunna bo i en ny stad är ett tydligt bevis på att den svenska bostadsmarknaden inte fungerar.
Ytterligare svårigheter är inte vad som behövs i det här läget
I veckan lämnade förvärvslagsutredningen över sitt betänkande till riksdagen och de föreslår att man ska återinföra den gamla hyresförvärvslagen. Den går i korthet ut på att alla överlåtelser av hyresfastigheter måste anmälas till kommunen, som sedan kan begära prövning hos hyresnämnden. Tanken bakom är att oseriösa aktörer ska stoppas från att köpa hyreshus.
– Den här utredningen tillsattes av den förra regeringen och den nuvarande regeringen borde ha stoppat den med en gång. En sådan här lag leder bara till att det blir svårare att investera i hyresrätten, det är det minsta vi behöver på en redan problematisk marknad. Det behövs en annan politik för att komma till rätta med kriminaliteten – lös den frågan istället för att skapa sämre förutsättningar för svenska fastighetsägare.
Kent Persson på Hyresgästföreningens sida
Hyresgästföreningen och Timbros Fredrik Kopsch har en ny debatt, den här gången om allmännyttan. Hyresgästföreningen vill stärka den. Svaret från Fredrik Kopsch: Sälj allmännyttan.
– Här tycker jag att Kopsch har fel, vi behöver ha en fungerande allmännytta, som både tar hand om sociala problem och som erbjuder en helhet så att alla ska kunna hyra en lägenhet. Sedan kan man diskutera hur stor allmännyttan ska vara. På vissa håll är den för stor, vilket är ett hinder för konkurrerande bolag och konkurrens behövs. På andra håll är allmännyttan för liten.
Möjligheter med norsk modell av uthyrning
Villaägarnas Håkan Larsson skriver på GP Debatt att 212 000 nya hyresrätter hade kunnat skapas om norska regler för privatuthyrning infördes. Där är det tillåtet att hyra ut halva bostaden skattefritt. Detta är vanligt i Norge – hela 4,7 procent av permanentbostäderna utgörs av förhyrningar i privatbostäder.
– Det här är intressant. Sedan tror jag att det är en kulturfråga. De har jobbat med det här länge i Norge, det har blivit en del av en fungerade bostadsmarknad. Det hade tagit väldigt lång tid att frigöra så här många bostäder i Sverige. Huvudfrågan i sammanhanget är hur vi kan öka rörligheten på den svenska bostadsmarknaden. En ökad uthyrning kan vara en del, särskilt nu när vi går in en period av väldigt lågt byggande.